• legea care reglementează modul de desfășurarea a profesiei de avocat s-a schimbat, forul recunoscut de lege rămînînd unul singur
Avocații băcăuani care activează în Baroul clasic pot răsufla ușurați în ceea ce privește eventualii intruși în breaslă. E vorba, mai exact, despre avocații care ar fi pretins dreptul de a pleda în instanțe ca membrii ai Baroului Constituțional Român și care și-au găsit susținători și în Bacău. Nou-născutul Barou Constituțional Român este pe cale să moară în fașă, după ce ambele camere ale Parlamentului au aprobat modificări la Legea privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Potrivit noilor reglementări, „profesia de avocat se poate exercita numai de avocații înscriși în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR)”. Această decizie a luat o mare greutate de pe umerii avocaților din baroul tradițional, care își vedeau amenințat dreptul de exercitare a profesiei de membrii Baroului Constituțional Român (BCR), o structură paralelă de organizare a avocaților care a fost inființată de un avocat din Orăștie și la care au aderat și cîțiva juriști băcăuani, în frunte cu controversatul om de afaceri și politician Vasile Botomei.
Avocații băcăuani nu mai așteaptă decît promulgarea legii de către președintele României pentru a-i putea contesta pe avocații care pledează în procese din partea BCR. „Mai mult decît atît, la articolul 3 din noua lege de organizare și funcționare a profesiei de avocat se precizează clar că funcționarea și constituirea de barouri în afara UNBR sînt interzise, iar actele de constituire și de înregistrare a acestora sînt nule de drept. Așa încît, dacă după promulgarea legii așa zisul BCR nu-și va da jos firma, consiliul Baroului de Avocați din Bacău va face demersuri în justiție pentru intrarea în legalitate. Ei pot fi acuzați de practicarea ilegală a avocaturii, infracțiune care se pedepsește conform legilor penale”, ne-a declarat avocatul Aurelian Ionescu, decanul Baroului de avocați din Bacău. Singura problemă care se pune în prezent este cea legată de valabilitatea apărărilor suținute de avocații BCR în procesele aflate pe rol în instanțele băcăuane. „Urmează că instanțele care vot fi sesizate cu privire la acest aspect să se pronunțe dacă apărarea făcută de membrii BCR este valabilă, pînă în prezent nefiind încă soluționat nici un dosar în care au apărat avocați cu delegație de la BCR”, ne-a mai spus Ionescu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns