• o parte dintre băcăuanii care au depus declarații de venit global trebuie să meargă din nou la Administrația Financiară • datele nu se mai găsesc în calculatoarele instituției, din cauza „unor întreruperi de curent” • chiar dacă vina că datele s-au pierdut nu este a lor, băcăuanii care au depus declarațiile în termen, dar acum nu merg că-și reglementeze situația, vor fi amendați
Administrația Financiară Bacău îi pune pe drumuri degeaba pe contribuabili, chiar și pe ceui care sînt corecți și și-au depus la timp declarațiile de venit. Ultima dată de depunere a declarațiilor de venit global a fost 15 mai. După ce au umblat pe la angajatori să-și procure fișele fiscale și au completat declarațiile, oamenii au respirat ușurați. Numai că, pentru o parte dintre ei, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la Administrația Financiară. În loc să primească înștiințarea că s-a făcut regularizarea și au bani de plătit sau de încasat, o parte dintre cei care au depus în termenul stabilit de lege declarația au primit acum, de la Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Bacău, notă prin care sînt înștiințați că sînt în ilegalitate. „Mi-am depus fiseșele și declarația globală la ghișeul Administrației Financiară, pe data de 15 mai. Zilele trecute am primit acasă o comunicare de la Administrație, prin care eram înștiințată că am la dispoziție 15 zile pentru a intra în legalitate, deoarece nu am depus declarația, deși eram obligată să fac asta. Am rămas surprinsă, pentru că personal am fost și am lăsat documentele la ghișeu. În plus, în adresă se amintește de amenzi în cazul în care nu mă conformez, fără a preciza cuantumul lor, lucru care m-a speriat”, ne-a declarat Diana Preda.
Cazul băcăuancei care a primit de la Administrația Financiară înștiințare că trebuie să meargă să-și depună fișele fiscale nu este singular. Există și alte situații, în care, dintr-o familie cu patru membrii contribuabili, trei au primit înștiințare de la Administrația Financiară că trebuie să depună declarațiile de venit global, deși au făcut acest lucru în termenul legal. Numai că toate declarațiile au fost depuse la ghișeele Administrației Financiare și nici unuia dintre contribuabili nu i s-a dat număr de înregistrare. „În timpul depunerii declarațiilor de venit global au fost mai multe defecțiuni de curent, iar o parte dintre datele procesate s-au pierdut din calculator. Avem circa 150 de declarații care au fost pierdute”, a motivat Elena Dascălu, director adjunct al Administrației Financiare a Municipiului Bacău, trimiterea somațiilor la băcăuanii care au depus deja actele. Sub protecția anonimatului, unul dintre angajații Administrației Financiare Bacău ne-a declarat că, în realitate, numărul băcăuanilor care au depus declarații și au primit scrisori de somație este mult mai mare, lucru care se datorează erorii programului informatic folosit.
Reprezentanții Administrației Financiare spun că în aceste zile au trimis circa 16.700 de notificări băcăuanilor care ar fi trebui să depună declarații de venit global, însă nu au făcut acest lucru ori fișele lor s-au pierdut din baza de date electronică. Statisticile Administrației Financiare arată că, în municipiul Bacău, ar fi trebuit să depună declarații circa 43.000 de contribuabili, însă doar 28.000 s-au conformat. În notificarea trimisă de Administrația Financiară se precizează că „nedepunerea declarației în termen de 15 zile de la primirea adresei conduce la stabilirea din oficiu a obligației de plată, iar pentru perioada de întîrziere, cuprinsă între termenul legal și de depunere a declarației și data depunerii efective, se vor calcula penalități”. Cu alte cuvinte, atît băcăuanii care nu și-au depus datele, dar și cei care și-au îndeplinit această obligație, vor trebui să meargă la Administrația Financiară pentru a-și clarifica situația. „Rugăm toți contribuabilii care au primit adrese să se prezinte la sediul nostru, pentru a clarifica această situație. În cazul în care nu vin să depună fiseșe fiscale în termen de 15 zile, amenda este de 100.000 de lei, iar dacă de la primirea notificării trec 30 de zile, sancțiunea este de 500.000 de lei”, a mai spus directorul adjunct Elena Dascălu.
Cu alte cuvinte, inclusiv băcăuanii care au depus în termen declarațiile de venit riscă să fie sancționați de instituțiile statului pentru o greșeală care nu le aparține. Vestea că vor trebui să bată din nou drumul la Administrația Financiară i-a nemulțumit pe cei care au au depus deja fiseșe fiscale. „Nu are nimeni timp să stea pe la cozi, pentru că cei de acolo au pierdut documentele. Cel mai bine ar fi ca ei să găsească datele fără să mai fie nevoie să ne deplasăm noi. Am acasă copii și, ca să le dau mîncare, trebuie să fac bani, nu am timp să stau pe la cozi”, spune, indignat, unul dintre băcăuanii care și-a depus declarația de venit global și trebuie din nou să bată drumul la organul fiscal.
În cazul în care la declarațiile de venit global au fost depuse fișele fiscale în original, iar oamenii nu mai au copii, declarațiile vor trebui căutate de funcționarii Administrației Financiare în arhiva de documente. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns