Aceasta a avut loc în cadrul unui amplu proiect de integrare a tinerilor pe piața muncii.
Mădălina ROTARU
Cadre didactice din Irlanda, Italia, Spania, Franţa și Germania se află, în aceste zile în Bacău, în vizită de lucru, în cadrul unui amplu proiect, derulat în perioada 2013 – 2015, prin parteneriatul dintre Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” și unități școlare din cele cinci țări amintite, având ca scop facilitarea accesului pe piața muncii pentru tineri. Este vorba despre proiectul „First Steps Towards Employability (Primii pași spre angajare). Parteneriat pentru Învățare – Grundtvig” prin Programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale”, coordonat la nivel internațional de Irlanda, și în cadrul căruia, în perioada 9 – 13 octombrie 2013, are loc prima reuniune de lucru în Bacău, la colegiul menționat.
Pe tot parcursul vizitei cadrelor didactice, au avut și vor avea loc activități diverse, demarându-se acțiuni concrete ce vor duce la îndeplinire, în timp, obiectivele proiectului. Astfel, după o vizitare a Colegiului „Anghel Saligny”, musafirii din cele cinci țări împreună cu profesorii autohtoni au vizitat în cursul zilei de joi, în vederea încheierii de parteneriate, Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău, pentru ca, până la finele întâlnirii, să mai aibă loc o serie de acțiuni, precum participarea la ateliere de lucru și vizite culturale la cele mai importante obiective turistice din oraș și împrejurimi. Prin parteneriatul Grundtvig se urmărește, în cei doi ani de derulare a acestuia, oferirea de programe educaționale de calitate, coroborate cu dezvoltarea abilităților și aptitudinilor individuale și sociale precum și orientare și consiliere profesională pentru tineri cu vârste între 18 și 30 de ani, aflați în dificultate de integrare pe piața muncii.
În cadrul proiectului vor fi, în acest sens, derulate activități de consiliere și orientare pe piața muncii a beneficiarilor, participarea celor din urmă la cursuri de dezvoltare a abilităților, dobândirea de cunoștințe de bază în comunicare, calcul, IT, limbi străine de circulație, oferirea de informații cu privire la piața muncii din Uniunea Europeană, stabilirea de contacte cu potențiali angajatori etc. Din echipa de proiect din România fac parte cadrele didactice de la Colegiul „Anghel Saligny” Bacău, director Adrian Fuioagă, dir. adj. Gabriela Pădure Todiriță, dir. adj. Ioana Mirela Cojocaru și profesorii Mihaela Cojocaru, Carmen Gabriela Cenușă, Cornelia Piper, Neli Secită și Ștefan Ferenț, coordonator România al proiectului fiind prof. Crisalinda Nona Irimia.
Lasă un răspuns