Băcăuani care dorm în sumane
• aproape 1.300 de proprietari de apartamente din Bacău nu au nici o sursă de căldură în apartamente • cei mai mulți debranșați care îngheață în apartamente sînt bătrîni, care din pensiile de mizerie nu își pot permite să plătească căldura • procentul debranșaților este completat de foarte mulți băcăuani plecați în străinătate, în apartamentele cărora nu locuiește nimeni
Aurelia Vecliuc, de 48 de ani, este proprietara unui apartament de 32 de metri pătrați situat pe strada Martir Horea. Femeia suferă de peste 20 de ani de astm bronșic, iar boala a atras multe alte complicații. Pentru că nu mai putea munci, Aurelia Vecliuc s-a pensionat pe caz de boală încă din 1986, pe cînd avea doar 29 de ani, iar acum trage cu vîrf și îndesat consecințele suferinței sale fizice. Cu o pensie de doar 760.000 de lei, Aurelia Vecliuc trăiește de azi pe mîine. Fiica sa, acum în vîrstă de 21 de ani, a terminat liceul cu medie foarte mare, însă în ciuda interesului cu care a tratat școala nu și-a găsit pînă acum un loc de muncă stabil și bine retribuit. Pentru că în iarna 2001-2002, pe cînd avea o pensie de 600.000 de lei, întreținerea în timpul iernii venea peste două milioane de lei, cele două femei au hotărît să renunțe la încălzirea din apartament, debranșînd de la rețeaua de termoficare a blocului toate caloriferele din casă.
Ca să nu moară de foame în oraș, femeia se retrage în timpul iernii la țară. Mai îngrijește acolo și o rudă și, astfel, îi este mult mai ușor. Fiica sa a rămas să locuiască în oraș, dar nici pentru ea traiul la bloc nu este deloc unul confortabil. Apartamentul în care locuiește este doar un loc de adăpost, adică puțin mai bine decît afară. În rest, nimic mai mult. „Nu este deloc bine fără căldură, dar nu avem ce face. Ziua stau îmbrăcată și mai dau drumul la aragaz, iar noaptea, ca să nu mă trezesc înghețată dimineața, dorm cu trei-patru rînduri de haine. Nu e deloc plăcut să stai în casă și să îngheți, dar dacă nu avem cu ce plăti, trebuie să îndurăm frigul”, spune fiica Aureliei Vecliuc. Fata nu are un loc de muncă stabil, chiar dacă nu se dă în lături de la muncă ca să-și cîștige traiul. „Cînd era acasă, mama mai mergea pe la diferite familii să facă curățenie, să spele sau să calce. Cînd este plecată, merg eu în locul ei, ca să am din ce trăi. Pentru o zi de curățenie, oamenii îmi dau între 50.000 și 100.000 de lei, iar ăștia sînt toți banii din care trăiesc”, continuă tînăra. Suferința de a-i muri tatăl la o vîrstă fragedă și necazurile cu care s-a confruntat în viață au maturizat-o pe fată mult mai repede decît pe alți tineri de vîrsta ei, iar părul alb care i-a apărut este o mărturie în acest sens.
Aproape 1.300 de băcăuani nu au nici o sursă de căldură
Cazul familiei Vecliuc nu este singular, în această situație fiind sute de alte familii din Bacău. Pentru acești oameni, deși căldura este o necesitate pe timp de iarnă, lipsește cu desăvîrșire din apartamente. Costurile întreținerii, care depășeau în anotimpul rece de trei – patru ori veniturile înregistrate de foarte mulți pensionari, i-au determinat pe aceștia să renunțe la încălzirea centralizată. Cum la mîncare sau la medicamentele nu pot reununța, pensionarii au considerat că singura soluție este să taie caloriferele și să stea în ghețării.
Numărul debranșaților de la sistemul centralizat de încălzire a crescut de la an la an. Dacă în urmă cu cîțiva ani doar cîteva zeci de familii avuseseră curajul de a trece iarna fără căldură, scumpirea constantă a prețului gigacaloriei a împins la acest gest disperat tot mai mulți băcăuani. În evidențele Termloc figurează circa 326 de proprietari de apartamente care s-au debranșat total sau parțial de la căldură, iar la CET sînt înregistrați peste 1.000 de proprietari în această situație. „În evidențele noastre figurează circa 1.000 de apartamente pentru care proprietarii au făcut cereri de debranșare totală sau parțială. Am întîlnit, însă, și situații în care cei care figurau fără sursă de căldură își montaseră centrale proprii, ceea ce înseamnă că nu toți ar fi fără căldură”, spune Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
În afara pensionarilor cu venituri mizere, rîndurile celor care nu au nici o sursă de căldură în apartamente sînt serios îngroșate de băcăuanii plecați în străinătate. Pentru că în apartamentele lor nu mai locuiește nimeni, aceștia au tăiat caloriferele, ca să economisească niște bani. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns