Angajatorii trebuie să întocmească fișele fiscale
• acestea trebuie predate angajaților și Fiscului pînă la finele lui februarie
Finanțele băcăuane au dat publicității fiecare pas pe care contribuabilii trebuie să-l facă în acest an în relația cu bugetul statului. Astfel, angajatorii au obligația să transmită pînă în ultima zi lucrătoare a lunii februarie fișele fiscale FF1 și FF2 atît angajaților, cît și unității fiscale în a cărei rază teritorială angajatorul are sediul sau domiciliul, după caz, sau unde este luat în evidența fiscală, precizeaza Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău. Pînă la același termen, plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din valorificarea de bunuri în regim de consignație, de venituri obținute în baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, venituri din activitatea de expertiză contabilă, tehnică, juridică și extrajuridică, venituri din activități independente desfășurate în baza unei convenții/contract civil încheiat în condițiile Codului civil și de venituri din activități independente realizate într-o formă de asociere cu o persoană juridică au obligația să depună la administrația financiară formularul privind impozitul reținut pe veniturile cu regim de reținere la sursă.
Pentru plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă, pentru venituri din dividende, dobînzi, jocuri de noroc, venituri sub forma de cîștiguri din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare și părților sociale, venituri sub forma cîștigurilor din operațiuni de vînzare – cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, venituri sub formă de premii în bani și/sau în natură, venituri din pensii, termenul limită este 30 iunie 2004.
Conform DGFP Bacău, plătitorii de venituri din dividende, care nu au achitat dividendele aferente anului 2003 pînă la 31 decembrie 2004 trebuie să calculeze, rețină și vireze impozitul pe veniturile sub formă de dividende pînă la 31 decembrie 2004.
Angajatorii care plătesc venituri din proprietate intelectuală, din vînzarea bunurilor în regim de consignație, din activități desfășurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile încheiate potrivit Codului civil, din activitate de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară, investiții, pensii, premii și jocuri de noroc trebuie să calculeze, rețină și vireze impozitul prin reținere la sursă pînă la data de 25 (inclusiv) a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul. Maricel Radu precizează că „aceeași dată este obligatorie și pentru plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor, în timp ce plătitorii de venituri pentru venitul obținut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică trebuie să calculeze și să vireze impozitul trimestrial pînă la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestru”.
Asociațiile fără personalitate juridică, prin asociatul desemnat, vor depune pînă la 15 martie 2004 la organul fiscal declarația anuală de venit.
Prima plată pentru chirii se face pînă la 15 martie
Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția impozitului pe veniturile din arendare, trebuie să efectueze plățile anticipate aferente trimestrului I 2004 pînă la 15 martie 2004. Contribuabilii care au realizat în anul 2003 venituri din activități independente, agricole, venituri din străinătate a căror impunere finală este în România trebuie să depună pînă la 15 mai 2004 declarațiile speciale pentru fiecare categorie și sursă de venit. „Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și din cedarea folosinței bunurilor trebuie să efectueze pînă la 15 iunie 2004 plățile anticipate aferente trimestrului II 2004”, informează oficialul DGFP.
Contribuabilii care obțin venituri din cultivarea și valorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor, în sere și solarii, precum și a arbuștilor, plantelor decorative și ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole și pomicole trebuie să depună declarația de impunere pînă la 30 iunie 2004. Tot pînă la 30 iunie 2004 trebuie depusă cererea pentru acordarea facilității privind reducerea impozitului pe venit în cuantum de 20 la sută din valoarea materialelor folosite pentru construcțiile de locuințe proprietate personală.
De asemenea, cei care obțin venituri din cultivarea și valorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor, în sere și solarii, precum și a arbuștilor, plantelor decorative și ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole și pomicole trebuie să efectueze pînă la 1 septembrie 2004 plata anticipată de 50 la sută din impozitul pe venitul din activitățile agricole. „Diferența se va plăti pînă la 15 noiembrie 2004”, precizează Radu.
Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și din cedarea folosinței bunurilor trebuie să efectueze pînă la 15 septembrie 2004 plățile anticipate aferente trimestrului III 2004, iar pentru trimestrul al IV-lea, pînă la 15 decembrie 2004. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns