• printre cei peste 1900 de candidați de la „capacitatea de toamnă” se află cîțiva concurenți de 16 – 17 ani • aceștia vor să prindă „ultimul tren” pentru a putea urma un liceu • subiectele au fost de nivel mediu, dar pot crea anumite probleme candidaților
Examenul de capacitate de ieri a adus în băncile de examen cîțiva candidați care, din punct de vedere al vîrstei, ar fi fost mai nimeriți pentru un examen de bacalaureat, decît pentru unul de Capacitate. „Sînt cîțiva candidați care au împlinit 16 sau 17 ani. Ei au terminat opt clase în urmă cu doi-trei ani și nu au obținut certificatul de capacitate, act care le este indispensabil pentru o eventuală înscriere la cursurile serale sau fără frecvență ale unui liceu. Cum aceasta este ultima sesiune a examenului de capacitate, ei s-au prezentat la examen pentru a prinde ultimul tren”, a explicat profesorul Eugen Budău, inspector de limba română în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și membru al Comisiei județene de examen. Numărul candidaților înscriși la „Capacitatea de toamnă” a fost de 1.996, prezenți în sălile de examen au fost, însă, numai 1.739, ceea ce înseamnă că 257 de absolvenți de gimnaziu au ratat și ultima șansă.
Candidații au avut de rezolvat varianta de subiect nr. 1. Profesorii au caracterizat subiectele de limba română ca fiind de nivel mediu, dar au atras atenția că, în condițiile unor candidați oarecum mai slab pregătiți, acestea pot da naștere unor suprize deloc plăcute. „Subiectele sînt accesibile, dar nu trebuie să uităm că, prin definiție, la a doua sesiune a unui examen participă, în general, candidați ceva mai puțin pregătiți. La primul punct nu sînt cerințe ieșite din comun, poate doar faptul că textul ales, o fabulă de Cincinat Pavelescu, nu este foarte cunoscut. La gramatică, însă, sînt două-trei întrebări care ar putea crea probleme serioase candidaților, în timp ce la ultimul punct mulți ar putea confunda caracterizarea de personaj cu povestirea. În concluzie, dacă în vară am spus că vor fi destule note de 9,00 și 10, acum cred că cele mai multe note vor fi de 6,00 sau 7,00”, a explicat inspectorul de limba română Eugen Budău.
Pronosticurile acestuia au toate șansele să se adeverească, atît timp cît unii candidați au recunoscut că au venit la examen pentru a se distra sau pentru a scăpa de gura părinților. Cu toate acestea, majoritatea elevilor speră la o nota de trecere. Andreea Popa, absolventă a Școlii „Alexandru cel Bun”, a părut convinsă că „examenul nu a fost foarte greu. Sper să iau cel puțin un 6,00 sau 7,00”, în timp ce Mădălin Petrache, de la Școala „Mihai Drăgan”, a spus că examenul a fost destul de greu și că s-ar mulțumi cu o notă de trecere. Interesant este faptul că mulți dintre candidații cu care am stat de vorbă nici nu se gîndesc să-și continue studiile la vreun liceu, ci se se mulțumesc doar cu o școală de arte și meserii. (Eduard CUCU, Antonia CARAVEȚEANU, Ioana ZOICAN)
Lasă un răspuns