• inspectorii ITM Bacău au depistat 19 persoane fără forme legale la firma Daly Cor SRL • ei au descins la firmă în urma unei sesizări • firma a fost amendată cu 50 de milioane de lei • Corina Chișpan, administratorul societății, spune că va ataca procesul verbal de constatare în instanță, fiindcă verificarea este neavenită
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău au depistat nu mai puțin de 19 persoane muncind la negru la aceeași firmă. Controlul a pornit în urma unei sesizări și inspectorii ITM au mers marți țintă la punctul de lucru al firmei de confecții SC Daly Cor SRL Bacău. Imediat ce au ajuns acolo le-au luat declarații persoanelor care lucrau în societate. „La descinderea inspectorilor noștri au fost găsite în incinta unității, la muncă, 19 persoane care nu aveau încheiate contractele individuale de muncă. Din declarațiile acestora rezultă că muncesc din luna martie fără forme legale, cu toate că administratorul unității susține că a deschis afacerea doar de două săptămîni”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău.
Este cel mare număr de salariați prinși în ultimii doi ani de ITM muncind la negru. Din totalul persoanelor fără forme legale, 17 sînt femei, iar doi sînt bărbați. Femeile care au dat declarații inspectorilor de muncă au spus că sînt în perioada de probe, unele că nu au semnat actele pentru contractul de muncă, iar altele că vechile unități unde lucrau nu le-au eliberat cartea de muncă. Dorica Munteanu, una dintre lucrătoarele căreia i-a fost luată declarație, a spus că „nu mi s-a făcut încă lichidarea la firma unde am lucrat și nu mi s-a dat cartea de muncă”. Lenuța Manea, o altă muncitoare, a declarat că este în probă, iar Mariana Doboș că nu a semnat încă un contractul de muncă.
„La firmă lucrează însă circa 70 de persoane și nici una nu are contractul de muncă încheiat. Ne-am deplasat imediat la Camera de Muncă pentru a vedea dacă Daly Cor SRL are alte contracte de muncă sau state de plată depuse, dar nu am găsit nimic. Exista și riscul că actele să fie aduse în timpul controlului, spre a fi înregistrate și de aceea i-am informat pe angajați să nu primească aceste acte spre înregistrare”, a precizat Ion Barbu.
Corina Chișpan, administratorul firmei Daly Cor Bacău, susține că acțiunea inspectorilor de muncă este neavenită și va contesta procesul verbal în instanță. „Activitatea mea a început de două săptămîni. În confecții este o foarte mare fluctuație de personal. Sînt oameni care azi vin la muncă, iar mîine nu-i mai vezi. Cum să le fac eu carte de muncă, în aceste condiții? Abia într-o lună voi ști exact care este echipa de lucru. În plus, la 80% dintre persoanele găsite ca muncind la negru se lucrează la dosarele pentru întocmirea contractelor de muncă. S-au luat chiar și de reprezentanta firmei italiene cu care avem noi contract și care supervizează activitatea. Deși este detașată aici și nu are carte de muncă, mi-au cerut actele ei, apoi să îi fac orar de intrare în unitate, traseul prin fabrică și instructaj de protecția muncii. Mai mult, ieri am vrut să duc o parte din acte, să le depun la cameră, și nu au primit nici unul pînă nu semnez procesul verbal. Am refuzat să semnez procesul verbal și voi contesta amenda în instanță”, ne-a declarat Corina Chișpan. Conducerea ITM Bacău susține că nu a primit contractele de muncă deoarece nu s-a definitivat încă verificarea.
Pentru cele 19 persoane găsite muncind la negru, firma băcăuană a fost amendată cu 50 de milioane de lei și s-a dispus încheierea contractelor de muncă pentru persoanele care prestează pentru firmă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns