Iubiri vestite
Scriitorul, publicistul și istoricul băcăuan Eugen Șendrea, expert de notorietate națională în probleme de patrimoniu cultural, ne oferă o nouă surpriză editorială în acest debut de toamnă, anotimp al nostalgiilor și al rememorărilor. Căci, ce poate fi mai plăcut decît o reîntoarcere la tinerețe și la amintirile amoroase ale „anilor nebuni”, decît o evadare în lumea aventurilor galante?! Este exact ceea ce ne oferă autorul în volumul „Iubiri vestite”, apărut în aceste zile la editura băcăuană „Egal”. Cred că cel mai bine se definește autorul în consemnările „In loc de prefață”: „Viață fără dragoste? Se poate trăi fără dragoste? Sînt întrebări care depășesc vechimea piramidelor. Poveștile de dragoste au încîntat întotdeauna. S-a scris despre ele folosindu-se fluvii de cerneală. S-au vărsat lacrimi ori s-a respirat ușurat. Milioane de poezii sau melodii au preamărit această „boală” de care n-a scăpat nimeni: dragostea. Despre dragoste s-a scris în tăblițele de lut sumeriene, în papirusurile egiptene, în vechile manuscrise indiene. Nici Biblia nu ocolește acest subiect. Categoric, existența omenească e dominată de dragoste”. Și tot din dragoste față de dragoste a purces autorul la scrierea acestor rînduri, sperînd să vă trezeasă vouă, vîrstnicilor, duioase și șăgalnice amintiri, iar tinerior – îndemnul de a iubi.
Prin intermediul acestui nou volum al său – al 8-lea din cariera sa de scriitor -, autorul vă invită la 26 de întîlniri galante ai căror protagoniști au fost dudui charmante și juni pedanți îndrăgostiți pînă peste urechi. Scriitorul ne preumblă prin lumea romantică a secolului al XIX-lea și cea a începutului de secol XX, fascinîndu-ne
cu o atmosferă boemă receptată în tonuri sepia. Mai mult nu vă spun. Nu vreau să vă răpesc nimic din plăcerea lecturii. Voi cita, doar, din consemnările unui alt scriitor băcăuan romantic, poetul Nicolae Mihai: „Tenta discretă, de ironie fină, portretele umane adecvate temei, trăsături de moravuri caracteristice, pitorești, sînt tot atîtea elemente și poate cele mai izbutite din cartea care ni se propune. Autorul se mișcă spontan și convingător printre frumusețile vremii, aducînd în prim-plan farmecul, dar și suferințele acestora, rezumînd nu fără umor situațiile. Tot ce ne oferă cartea are importanța unui document căruia autorul îi descoperă valoarea literară”.
Cartea, în întregul său, reprezintă o promisiune pentru clipe de autentică desfătare literară. Citind-o, vă redescoperiți tinerețile și vă revigorați speranțele. Pentru că, nu-i așa?, „ochii văd, inima cere!”. Cereți și dumneavoastră cartea pe care v-o recomand și-mi veți da dreptate. (Mihai BUZNEA)
Lasă un răspuns