Nu ar trebui să ne lipsească niciodată cărțile din căminul propriu. Sunt un mod excelent de a ne petrece timpul și de a ne îmbogăți cultura generală. Noi vă prezentăm o listă a unor scriitori clasici ce nu trebuie să vă lipsească sub nicio formă din biblioteca proprie.
Sunt multe romane ce fac parte din palmaresul internațional și pe care ar trebui să le citim pe parcursul vieții. Ne deschid lumi fantastice, ne îmbogățesc imaginația și ne fac să trăim alte vieți, pe măsură ce trăim acțiunea împreună cu personajul. Prima capodoperă a literaturii universale pe care v-o propunem să o citiți cel puțin o dată în viață este “Divina Comedie” a lui Dante Aligheri. Structurată în trei volume, această descrie coborârea lui Dante în Infern, trecerea prin Purgatoriu și ascensiunea în Paradis, încheindu-se cu unirea lui cu Divinitatea. Deși a fost scrisă în secolul al XIV-lea (1304-1321), rămâne unul din reperele impresionante din lumea culturii. Este o scriere cu un simbolism și metafore puternice și, chiar dacă ați citit operele în anii școlii, ar fi bine să mai citiți încă o dată volumele. Veți înțelege și mai bine și mai profund conținutul.
Jules Verne și ale lui “Călătorii Extraordinare” au făcut înconjurul lumii la propriu și au devenit unele din clasicele literaturii universale. “Ocolul Pământului în optzeci de zile” și “Douăzeci de mii de leghe sub mări” sunt printre cele mai populare romane de aventuri. Călătoriile fantastice ale lui Phileas Fogg și Otto Lidenbrock vă vor ține cu sufletul la gură și vă vor deschide o lume în fața ochilor, unde totul este posibil.
Dostoevsky nu mai are nevoie de nicio prezentare. Romanele lui au cucerit inimile oamenilor de pe tot Globul. Însă, pe lângă operele clasice ca “Idiotul”, “Crimă și pedeapsă” sau “Frații Karamazov”, vă propunem astăzi să citiți și “Jucătorul”. Este o carte mai puțin cunoscută, scrisă de Fyodor Dostoevsky în 1863. Tema romanului este cea a jocurilor de noroc, iar, paradoxal, romancierul rus a scris acest roman, în timp record, tocmai pentru a scăpa de niște datorii ale sale de la cazinou.
O carte contemporană care a fost lansată în 2011 își face loc în lista noastră deorece credem că va fi cu siguranță studiată și peste sute de ani. “Sapiens – Scurtă istorie a omenirii”, scrisă de israelianul Yuval Noah Harari este o carte ce a revoluționat lumea culturii și istoriei internaționale. Cartea prezintă o istorie a civilizației captivantă, iar “Financial Times” a scris despre ea că “această carte fascinantă și distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată… pur și simplu trebuie s-o citești”. Și noi vă recomandăm același lucru.
Am dori să continuăm cu o carte foarte interesantă din zona de dezvoltare personală. În ultimii ani, această industrie a crescut spectaculos și s-au scos mii de cărți despre cum să devenim cea mai bună varianta a noastră. Dacă v-ați pierdut printre titluri, noi vă recomandăm unul singur: “Arta subtilă a nepăsării” a lui Mark Manson – o carte onestă, scrisă într-un mod foarte direct, ce prezintă metode nonconformiste de a trece peste obstacolele din viața noastră.
Încheiem lista cu o carte din zona educației financiare. Ca și dezvoltarea personală și această arie a cunoscut un boom incredibil pentru că are de-a face cu o grijă a tuturor oamenilor: banii. “Cum să fac mai mulți bani” sau “cum să reușesc în afaceri” par a fi întrebările momentului. O carte extrem de bine scrisă despre educația financiară este “Tată bogat, tată sărac” a lui Robert T. Kiyosaki. Recomandată chiar și de Bill Gates și Elon Musk, cartea îți oferă câteva reguli simple care îți pot asigura un viitor fără griji. Chiar autorul însuși este dovada vie a succesului acestei metode.
Bineînțeles, cărțile ce merită cititie într-o viață de om sunt sute, poate chiar mii. Deși devenim din ce în ce mai ocupați pe măsură ce trece timpul și găsim tot timpul scuze ca să nu citim, nu ar trebui să ne oprim niciodată din învățat și evoluat. Cultura se formează toată viața.
Noni a zis
Cine „recomandă”?