• CJP își va stoca baza de date pe un computer de ultimă generație • „stagiile de cotizare” ocupă un loc central în noul sistem de asigurări sociale • după dispariția carnetelor de muncă, vechimea în muncă se va baza pe declarațiile nominale depuse la CJP de angajatori • nici o instituție nu controlează oficial, în acest moment, depunerea declarațiilor nominale
Sistemul românesc de asigurări sociale traversează și în județul nostru o perioadă de schimbări importante, menite a-l moderniza în conformitate cu cerințele europene. Dintre acestea, merită amintite modificarea bazei de date cu înregistrarile necesare pensionării și punerea la punct a unui nou sistem informatic care să asigure acestei baze o accesibilitate corespunzătoare.
Zilele trecute, CJP Bacău și-a instalat într-o încăpere specială un computer de mare putere destinat procesării a milioane de date. „Ne pregătim pentru schimbările produse de noua bază de date. Carnetele de muncă vor dispărea probabil în circa trei ani și se poate pune problema realizării unei baze de date cu vechimea statuată în carnetele vechi”, ne-a declarat directorul CJP, Mariana Dumitriu.
Potrivit precizărilor direcțiunii CJP, prin legislația intrată în vigoare din aprilie 2001, termenul de „vechime în muncă” a fost înlocuit cu cel de „stagiu de cotizare”. Stagiile de cotizare, reprezentînd timpul de muncă al populației în vederea pensionării, se bazează pe declarațiile nominale cu salariații și salariile pe care orice angajator este obligat să le depună la CJP. „Din cauza lipsei tehnologiei necesare, stagiile de cotizare vor fi elaborate și înmînate oamenilor abia din acest an, cînd sperăm să finalizăm toate stagiile pentru perioada 2001-2003”, ne-a spus Mariana Dumitriu. Stagiile vor ajunge la destinație prin intermediul angajatorilor sau direct de la CJP, cu ajutorul Ministerului Administrației și Internelor, pentru persoanele care nu mai lucrează acolo unde figurau în declarații. De asemenea, pentru persoanele cărora le lipsește vechimea, deși au lucrat, ca și în cazul altor erori în acte, angajatorii vor face declarații rectificative.
Dincolo de centralizarea datelor și a ușurinței cu care un salariat își va putea vedea vechimea exactă, există totuși o serie de probleme în noul sistem. „Din cauza volumului imens de informație, vom fi probabil nevoiți să delegăm din personalul nostru salariați care să se ocupe numai de baza de date”, a precizat reprezentanta CJP. O altă problemă întîmpinată la implementarea acestui sistem este cea a declarațiilor nominale, de multe ori neglijate, mai ales de angajatorii din zona privată a economiei: „Sperăm ca, o dată cu dispariția carnetelor de muncă, agenții economici să devină mai responsabili în respectarea prevederilor legale, să realizeze că în mîna lor stă de-acum vechimea în muncă a oamenilor”.
O altă chestiune destul de gravă semnalată de conducerea CJP este controlul depunerii declarațiilor nominale de către angajatori. „La ora actuală, nimeni nu realizează aceste verificări. Casa de Pensii a avut un corp de control pe asigurări sociale, organism care acum ține însă de Finanțe. În opinia noastră, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) ar fi cel mai indicat pentru aceste monitorizări”, ne-a mai spus Mariana Dumitriu. Controlul asupra depunerii declarațiilor nominale este cu atît mai necesar, cu cît, potrivit unor informații recente furnizate de CJP și ITM, numeroși agenți economici din sectorul privat încalcă legea, nedepunînd actele necesare și punînd astfel în pericol pensionarea angajaților. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns