• bugetul alocat anul acesta medicilor stomatologi este mai mic decît cel al Casei de Sănătate • 141 de stomatologi au primit un buget de 16 miliarde de lei, în timp ce CJAS, care are 73 de salariați, și-a rezervat un fond de 21 miliarde de lei
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău este mai bogată decît medicii stomatologi din județ care au semnat contractul de finanțare. La împărțirea banilor din contribuția la asigurările sociale de sănătate, bugatul alocat stomatologilor este mai mic decît banii păstrați de CJAS Bacău pentru cheltuielile din acest an. La începutul acestui an, instituția băcăuană a primit un buget de 1.016 de miliarde de lei, care a trebuit împărțit între toți furnizorii de servicii medicale din județ care au dorit să intre în contract cu CJAS Bacău. Împărțirea banilor s-a făcut în funcție de priorități, de necesar și de mărimea instituțiilor medicale.
Printre cei mai defavorizați s-au numărat medicii stomatologi. Pentru ei, Casa de Asigurări de Sănătate a scos la bătaie un fond de 16 miliarde de lei. Adică, același de anul trecut. În schimb, pentru cheltuielile instituției s-au păstrat 21 de miliarde de lei. Medicii stomatologi băcăuani nu au contestat în nici un fel suma primită, poate dat fiind și faptul că de mult timp ei sînt răsfirați și nu au un colegiul propriu.
Diferențele nu se opresc numai la capitolul bugete. În județul nostru au încheiat contract de finanțare cu CJAS Bacău 141 de medici stomatologi, în timp ce instituția băcăuană are 73 de salariați, adică aproape la jumătate din numărul medicilor dentiști. Or, cheltuieli de personal au și stomatologii, pentru că din acești bani trebuie să plătească asistenții, cheltuielile curente, să investească în materiale și dotare și alte investiții în cabinet. Aceasta înseamnă că medicii au primit un plafon lunar din care să își trateze asigurații gratuit de numai cîteva milioane de lei. Cei mai norocoși, cu vechime, au prins chiar „fabuloasa” sumă de zece milioane de lei lunar. Mai mult, din acest an, de servici medicale stomatologice gratuite beneficiază numai copiii și cei care ajung pe scaunul dentistului în regim de urgență. Asta înseamnă puțini bani de la Casă, dar mai mulți din buzunarul asiguratului.
Cele 21 de miliarde ale CJAS Bacău au fost împărțiți și ei pe capitole. „Pentru cheltuielile de personal au fost alocați 11,2 miliarde de lei, pentru materiale 4,8 miliarde de lei, iar pentru investiții 5 miliarde de lei”, ne-a spus medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
Atît medicii stomatologi, cît și birocrații de la Casa de Asigurări au un lucru comun însă. La un calcul simplu se observă că salariul mediu brut al unui salariat al instituției băcăuane este de circa 7,9 milioane de lei. După impozitare și alte popriri din salariu către stat, acesta nu rămîne în mînă decît cu aproape patru milioane de lei, sumă care i-ar rămîne stomatologului lunar în baza contractului. Norocul celor din urmă este că pe lîngă serviciile decontate de casă pot presta pacienților lucrări pentru care omul scoate bani din buzunar.
Cele 141 de cabinete medicale stomatologice din județ au semnat contractul de finanțare cu CJAS Bacău numai pentru a veni în sprijinul asiguratului, mai ales că un serviciu contracost este destul de pipărat. Venitul cabinetul care au încheiat contractul cu CJAS Bacău nu este nici pe departe adus de acest contract, ci de intervențiile pe care medicii le fac pacienților contracost.
De la CJAS pentru sănătatea dentară a copiilor băcăuani, doar 80.000 de lei anual
După ce banii pentru stomatologi au rămas tot la un nivel scăzut,
anul acesta au scăzut și serviciile gratuite furnizate asiguratului într-
un cabinet stomatologic. Singurii care mai au acces la gratuități sînt
copii. Asigurații beneficiază numai de unele servicii gratuite sau
compensate în cabinetele stomatologice aflate în contract cu CJAS Bacău. Copii între 0 și 18 ani beneficiază de tratament gratuit al cariilor dentare, de pansamente stomatologice și diferite alte tratamente ale diferitelor afecțiuni. „Paradontitele, boli specifice bătrîneții, sînt compensate 100%. Extracțiile dentare la copii sînt compensate sută la sută, iar la adulți 60%. Protezele sînt compensate sută la sută pentru adulți și se înlocuiesc după trei ani”, a precizat purtătorul de cuvînt la CJAS Bacău.
Persoanele care nu au împlinit încă 18 ani beneficiază gratuit de consultații, radiografii, de toate tratamentele stomatologice și serviciile medicale preventive. În cazul persoanelor asigurate facultativ se acordă pachetul minimal de servicii stomatologice, care cuprinde serviciile de urgență, de exemplu tratamentul abcesului parodontal, al plăgilor buco-maxilo-faciale sau imobilizarea fracturilor maxilare.
În județul nostru sînt înregistrați în statistici peste 200.000 de copii pentru care Casa de Asigurări de Sănătate decontează medicilor stomatologi integral serviciile prestate. Aceasta înseamnă că, pentru un copil, s-ar cheltui anual în cabinetul stomatologului, nici mai mult nici mai puțin decît „fabuloasa” sumă de 80.000 de
lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns