• minicipalitatea vrea să transforme acoperișurile blocurilor în mansarde locuibile • investițiile ar urma să fie realizate de firme de leasing, cu care beneficiarii vor încheia contracte directe • costul unei case pe acoperiș ajunge la 10-15.000 de euro, iar banii vor fi plătiți în 15-20 de ani
Noua administrație publică locală vrea să rezolve problema locuințelor pentru tineri prin transformarea acoperișurilor blocurilor în mansarde locuibile. Propunerea a fost lansată de primarul Romeo Stavarache la întîlnirea cu președinții asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău și are drept scop rezolvarea cocomitentă a două probleme stringente ale Bacăului: rezolvarea parțială a cererilor de locuință ale tinerilor și a hidroizolației blocurilor. „În Germania și Cehia această idee a fost pusă în aplicare cu foarte mult succes. Practic, acolo unde structura de rezistență a blocului permite, vom construi mansarde care să fie transformate în apartamente cu două sau trei camere”, a spus primarul Stavarache. Administrația locală vrea ca această idee să se concretizeze cît mai curînd, astfel că în următoarea lună va fi realizat un proiect de locuință și vor fi contactate firme de leasing care să execute lucrările și să finanțeze investiția, după care proiectul va fi supus spre aprobare Consiliului Local Bacău.
Primele imobile care vor fi luate în vizorul administrației pentru realizarea de mansarde care să fie transformate în locuințe vor fi blocurile cu trei etaje, după care programul va fi extins la nivelul tutror blocurilor din oraș a căror structură de rezistență permite acest lucru. Cît privește imobilele care au deja acoperișuri, primarul a declarat că va încerca să discute cu locatarii pentru a dărîma vechile investiții, la schimb urmînd să fie realizate mansarde. „Vrem ca acest oraș să arate bine și să nu mai existe sute de feluri de acoperișuri. În momentul în care vor fi realizate mansardele se va rezolva problema hidroizolației, a aspectului urbanistic al orașului, fațadele vor fi refăcute integral, iar locuințele vor mai rezolva o parte din cele peste 21.000 de cereri pentru o casă depuse la primărie”, a promis primarul Stavarache.
Locuințele cocoțate pe blocuri vor ajunge să coste între 10.000 și 15.000 de euro și vor putea fi plătite de beneficiari în 15-20 de ani. Investițiile vor fi suportate de firmele de leasing, cu care contractanții beneficiari vor încheia contracte directe. În acest proiect, municipalitatea se va implica prin suportarea parțială a costurilor pentru racordarea la utilități. În România, un astfel de program a început să fie pus în aplicare în Sibiu, iar în Iași se încearcă punerea în aplicare a unei idei similare cu cea din Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns