• cel puțin patru case naționalizate de statul român au fost depuse drept garanție pentru petrolul cumpărat de rafinăria Dărmănești de la SNP Petrom • pentru unele dintre imobile sînt depuse cereri de revendicare • SC Edilitar Tîrgu Ocna, societatea care a administrat fondul locativ al statului dinainte de revoluție, și-a trecut pur și simplu în patrimoniu, la privatizare, peste 2000 de apartamente de care a dispus apoi cum a crezut de cuviință • nici la Tehnocin situația nu este mai limpede, funcționarii devotați directorului fiind la un pas de a agresa reporterul care a fost în documentare
Timp de doi ani Rafinăria Dărmănești, a omului de afaceri Corneliu Iacobov a primit aproape pe gratis cantități uriașe de petrol de la SNP Petrom. Pentru cele aproape 500.000 de tone de petrol livrate de SNP , Iacobov a plătit doar 510 de miliarde de lei, deși are o restanță de achitat de 1.700 de miliarde de lei. La această sumă, SNP Petrom a calculat și penalități, astfel că suma pe care o datorează acum Iacobov se ridică la peste 5.100 de miliarde de lei. După ce, timp de doi ani, compania statului a livrat țiței către o rafinărie privată, fără să primească și bani în schimb, acum SNP acuză conducerea Rafinăriei Dărmănești de rea credință și a cerut instanțelor comerciale din Bacău să declare falimentul rafinăriei. Tentaculele acestei afaceri sînt, însă, mult mai adînci și afectează oameni care nici nu s-ar fi gîndit vreodată că locuința în care stau a ajuns gaj pentru afacerile lui Iacobov.
Edilitar Tîrgu Ocna și Tehnocin Onești riscă să lase pe drumuri sute de familii chiriașe
După ce SNP a introdus cerere de faliment a societății băcăuane pentru o datorie de 5.100 de miliarde de lei, încep să iasă la iveală din ce în ce mai multe dedesubturi ale întregii afaceri. De cîte ori a luat petrol de la SNP, Iacobov a garantat cu bunuri ale rafinăriei, cu alte firme ale sale, sau a apelat la prieteni. Acum, SNP cere executarea acestor garanții și o parte dintre bunurile gajate vor fi scoase la mezat. Florin Cămară, patronul societății Koala Senior, sore exemplu, va rămîne fără o fabrică de confecții, evaluată la 19 miliarde de lei, dar acest lucru pare să nu îl deranjeze. Situația se schimbă radical, însă, în cazul societății Edilitar Tîrgu Ocna. Firma, care înainte de revoluție administra fondul locativ de stat, și-a trecut pur și simplu în patrimoniu, ca și cînd ar fi fost proprietar și nu doar administrator, întreg fondul locativ de stat, atunci cînd s-a privatizat. Adică vreo 2.000 de apartamente și case naționalizate. Pe care, pînă s-au dezmeticit autoritățile locale, societatea proaspăt trecută în proprietatea omului de afaceri Gheorghe Vrînceanu, contra sumei de 1,2 miliarde de lei, le-a gestionat după bunul plac.
Multe dintre ele au fost vîndute chiriașilor sau altor persoane interesate. „La vremea respectivă, primăria a acționat în justiție societatea Edilitar Tîrgu Ocna pentru revendicarea bunurilor care făceau obiectul fondului locativ de stat, respectiv apartamente și spații comericale, însă fără a avea cîștig de cauză. De altfel situația este similară cu ceea ce s-a întîmplat la Bacău și la Onești, unde primăriile au rămas fără nici un spațiu comercial pentru că acestea au fost vîndute de cei care aveau doar drept de administrare a lor. Abia în anul 2002, pe 21 martie, au mai fost recuperate de primăria Tîrgu Ocna 35 de apartamente”, ne-a declarat Ștefan Șilochi, primarul din Tîrgu Ocna.
O parte dintre apartamente însă au rămas în patrimoniul SC Edilitar Tîrgu Ocna, iar unele dintre ele au ajuns pe lista celor 24 de imobile depuse drept gaj de Edilitar Tîrgu Ocna pentru afacerile lui Corneliu Iacobov. Printre acestea se numără și patru case naționalizate dintre care cel puțin una dintre ele este revendicată de foștii proprietari. Întrebat despre modul în care a ajuns proprietarul unor case naționalizate, directorul Edilitar Tîrgu Ocna ne-a declarat iritat că nu-i treaba noastră. „Nu înțeleg ce treabă are «Ziarul de Bacău» cu asta! Și chiar așa să fie, eu nu am primit nimic de la SNP prin care să mi se pună în vedere că urmează să fiu executat silit. Sîntem proprietarii caselor naționalizate, pentru că le-am cumpărat de la APAPS. În plus, nu există nici o cerere de revendicare a imoblilelor naționalizate existente la noi”, ne-a spus Bogdan Păun, directorul Edilitar Tîrgu Ocna. Lucru dezmințit chiar de către cei care stau cu chirie acum într-o astfel de locuință.
Giranții lui Iacobov nu s-au gîndit nici o clipă la oameni
Pentru a-l sprijini pe Iacobov, SC Tehnomold SA Onești, firmă înființată pe baza unor structuri din cadrul SC TEHNOCIN SA, a girat cu mai multe bunuri imobile printre care fosta popicărie, cu grupuri sociale și o sală de mese, alte obiective de pe platformă chimică Borzești, un atelier de confecții tablă din cartierul TCR, o hală industrială și ateliere reparații auto, un corp administrativ (parter și etaj), nouă imobile din Onești și căminele de nefamiliști în care locuiesc în prezent peste 300 de oameni. Conducerea de la Tehnomold a refuzat să facă orice declarație. Secretara Rozalia Berilă ne-a închis telefonul în nas, iar la fața locului, ne-a plimbat pe la tot felul de uși, unde am descoperit că cei la care ne-a trimis erasu plecați în concediu. Directorul general Gabriel Blasutti nu a fost nici el de găsit, în ultima perioadă fiind mereu „plecat pe șantier”.
În lipsa lui Blasutti, directorul Petrovici, a refuzat să stea de vorbă cu noi: „Sîntem o societate care muncește și nu stăm la dispoziția presei”, ne-a spus, sec, directorul Petrovici. La insistențele noastre, un bărbat prezent în secretariat a început să ne insulte. Mai mult, directorul Petrovici, ne-a amenințat că, în cazul în care am înregistrat discuția, va avea el în alt mod grijă de noi. Cu toată blocada informațională la care a apelat conducerea Tehnomold, o vizită la imobilele vizate în actul de ipotecă, dar mai ales la căminele de nefamiliști ne-a convins că doar în vis bunurile cu care societatea l-a girat pe Iacobov acoperă valoarea din acte.
Locatarii căminelor de nefamiliști de la Tehnomold stau ca în grajduri
În rîndul locatarilor din cele șase cămine de nefamiliști ale Tehnomold s-a instaurat o stare de panică. „Ce vină avem noi că patroni de calibru s-au jucat cu miliardele și ne-au pus la bătaie casele în care locuim? De ce să ajungem noi pe drumuri? Este adevărat că am fost sfătuiți să ne depunem cereri pentru apartamente ANL, dar nu ni s-a spus că există riscul să rămînem în stradă”, ne-au spus oamenii adunați pe holurile căminelor de nefamiliști ale Tehnomold. Deși poartă denumirea de cămine de nefamiliști, în realitate, în acele imobile locuiesc familii numeroase cu cîte trei, patru copii. Condițiile din cele șase cămine te duc cu gîndul mai degrabă la un grajd decît la o casă de locuit. Aici nu există grupuri sanitare, iar zidurile sînt pline de igrasie. Oamenii se tem să vorbească și spun că sînt dezorientați de faptul că nici nu mai știu pentru cine lucrează. „Lucrez ba la Tehnocim , ba la Tehnomold, nu știu cine mai sînt patronii. Eu am acțiuni la Tehnocin dar nu mai știu în buzunarul cui au intrat, pentru că nimeni nu ne spune nimic”, ne-a declarat un muncitor care locuiește în cămin.
Casele naționalizate din Tîrgu Ocna au fost girate deși sînt revendicate
Situații similare există și în Tîrgu Ocna, unde SC Edilitar s-a oferit să-i întindă o mînă de ajutor lui Corneliu Iacobov, girîndu-l cu 24 de imobile. Spre exemplu, imobilul din strada Victoriei numărul 58 bis, aflat în centrul orașului, are la parter trei spații comerciale închiriate de SC Edilitar, iar la etaj, într-un fel de pod, locuiesc două familii cu copii lor, care riscă să ajungă pe drumuri . „Sînt de zece ani chiriaș aici și nu-mi închipuiam că proprietarul a girat cu imobilul în care locuiesc și că îl poate pierde aiurea. De ani de zile am tot cerut să mi se vîndă cele două camere, însă am fost refuzat de fiecare dată”, ne-a declarat V.M. unul dintre chiriași. Surprinzător este faptul că imobilul este revendicat de foștii proprietari, fapt ce arată că Edilitar nu avea dreptul să-l gajeze.
Celelate case naționalizate din Tîrgu Ocna cu care Edilitar l-a girat pe Iacobov au și ele probleme. Cea de pe strada Maior Roșiță adăpostește peste 20 de suflete. Oamenii au fost demolați și mutați temporar aici. Un alt imobil este cel de pe strada Slătineanu numărul 4, în curtea Școlii nr. 2, denumită „Casa Urs”, ce datează de peste 150 de ani. Încercările primăriei Tîrgu Ocna de a prelua imobilul, de a-l renova și de a-l preda școlii au fost sortite eșecului, datorită împotrivirii conducerii Edilitar. Firma lui Ion Vrînceanu a preferat să gireze casa. Pe lîngă case naționalizate, au mai fost gajate și apartamente în care locuiesc cu chirie oameni, aceștia riscînd și ei să ajungă pe drumuri. (Mirela ROMANEȚ, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns