• aflat într-o stare avansată de degradare, castelul de vînătoare al lui Ion Ghika de la Dofteana așteaptă ultimul semnal din partea Ministerului Culturii • în condițiile în care renovarea sa ar costa aproximativ 20-30 de miliarde de lei, iar bugetul anual al comunei nu depășește patru miliarde de lei, Consiliul Local Dofteana, proprietarul castelului, este hotărît să-l vîndă cui oferă mai mult
După ce comuniștii au dat foc, au distrus și au furat tot ce se putea din conacele și castelele boierești, nimeni nu s-a mai interesat zeci de ani de soarta unor clădiri în care, altădată, s-a scris istoria. Așa se face că, unul dintre cele mai frumoase castele din zona Moldovei, cel de la Dofteana, aparținînd lui Ioan Ghika, după ce a fost transformat în unitate medicală de recuperare a bolnavilor cronici cu afecțiuni pulmonare, în tabără pentru copii și altele, își așteaptă sfîrșitul. Aflat în stare de degradare avansată, impresionanta clădire, ce cuprinde nu mai puțin de 40 de camere, riscă pe zi ce trece să se năruie sub privirile neputincioase ale autorităților locale. „La o mică estimare făcută de noi, ar fi nevoie de aproximativ 20-30 de miliarde pentru restaurare. Ori noi nu avem la dispoziție, într-un an, decît 4 miliarde de lei. Deci ne este peste putință să facem ceva”, ne-a declarat Costică Asaftei, primarul comunei Dofteana. Într-o comunitate în care prioritățile sînt școlile și alte instituții aflate în subordinea consiliului local, primarul și-a luat gîndul de la o posibilă implicare în resturarea castelului. „Poate cineva care are bani va încerca să-l pună în valoare”, a zis primul om al comunei.
Cu alte cuvinte, deși domină zonă cel puțin prin farmecul arhitectonic exterior, castelul în care altădată poposea după o partidă de vînătoare Ion Ghika, a ajuns o umbră a măreției boierești de altădată. Agonia lui pare ajunsă la limită. „În jumătate din clădire plouă în interior, deoarece acoperișul este spart. Instalațiile termice și sanitare sînt la pămînt, iar noi nu avem ce face”, a mai precizat primarul. Consiliul Local, proprietarul clădirii, a hotărît să-l vîndă. Nu înainte de a primi acordul Ministerului Culturii, care va trebui să se hotărască, dacă îl preia sau nu. „Așteptăm decizia Ministerului Culturii, deoarece este obiectiv de patrimoniu și, în același timp, căutăm un expert care să poate face o evaluare corectă a clădirii”, a precizat primarul Asaftei.
Intențiile mărturisite ale Consiliului Local sînt acelea ca, din banii obținuți pe castel, să poată construi o Casă de Cultură polivalentă. „După estimările noastre, o casă de cultură ne ajunge la aproximativ 27 miliarde de lei, însă pe castel am dori să obținem mai mult, pentru a mai face ceva în comună”, a spus primarul. Chiar dacă nu s-a găsit încă un eventual cumpărător, autoritățile de la Dofteana așteaptă. Un castel pentru o casă de cultură? Se pare că jocurile istoriei se scriu acum pe alte coordonte. (C. Gh.)
Lasă un răspuns