Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Neuromotor (ASCHN)Bacău – Centrul „Daniel” împlinește 20 de ani de existență. Astfel, astăzi, la sediul organizației, va fi organizată o masă rotundă unde va fi prezentat un scurt bilanț al organizației. Ambițiosul proiect a pornit de la durerea, disperarea și neputința unei mame care și-a pierdut fiul. Micuțul Daniel a avut ghinionul să se nască, în perioada comunismului, cu o boală pe care autoritățile o ignorau cu desăvârșire: P.E.S.S. (Panencefalita sclerozantă subacută).
Neputincioasă în fața bolii copilului ei Daniel care se stingea sub ochii ei, curajoasa mamă a decis să pornească o adevărată luptă cu indiferența, mobilizând, imediat după 1989, părinți aflați în aceeași situație. Așa au fost puse bazele Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Neuromotor (ASCHN) Bacău, în 17 septembrie 1990. Între timp, micuțul Daniel murise, însă mama a înțeles că trebuie să ajute fiecare copil care suferea asemeni copilului ei. Abia după trei ani de luptă susținută cu atitudinile rigide și mentalitățile învechite, a reușit, în memoria fiului ei, să deschidă primul centru de recuperare neuromotorie. „Centrul «Daniel» a apărut pentru a răspunde unei nevoi reale și stringente a comunității băcăuane – spune Marioara Popa, președintele Asociației – , adresându-se inițial copiilor suferinzi de PESS, apoi tuturor copiilor bolnavi de afecțiuni neuro-motorii.
Începutul a fost dificil din cauza lipsei de experiență, a lipsei de specialiști, dar și a reticenței familiilor și a autorităților, a neîncrederii comunității în organizațiile neguvernamentale și serviciile oferite de acestea. Am depășit cu bine aceste probleme și am reușit să ne facem un renume la nivelul județului Bacău și nu numai”. Ea a mai spus că, esențială în dezvoltarea ulterioară a asociației, a fost înființarea Facultății de Kinetoterapie din Bacău și existența dorinței de colaborare între reprezentanții celor două instituții. „Am pornit la drum cu câțiva beneficiari, cu studenții facultății sub îndrumarea domnului profesor Dumitru Moțet și părinții copiilor bolnavi”, a completat Marioara Popa. Astfel, Asociația a reușit să dezvolte serviciile oferite, să le îmbunătățească calitatea, realizând totodată servicii și pentru familiile beneficiarilor. În plus, Asociația a adus o contribuție importantă la creșterea calității vieții unui număr mare de beneficiari, reușind să dezvolte modele de bună practică în serviciile sociale cu recunoaștere națională și să contribuie la îmbunătățirea imaginii copilului cu dizabilități. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns