• numărul de zile de spitalizare la care au dreptul anul acesta bolnavii internați în centrul de sănătate de la Podu Turcului a fost depășit deja cu peste 50%
Reducerea numărului de paturi și de angajați din spitalele băcăuane, preconizată a fi singura salvare a unităților medicale cu datorii mari și servicii medicale puține, se dovedește în realitate o măsură neviabilă. Efectul nu a fost cel scontat, mai ales că a fost pus în aplicare abia la jumătatea anului, fără să se țină cont de internările și cheltuielile făcute din ianuarie și pînă în iunie. Banii alocați în 2003 spitalelor, negociați și parafați abia în iulie, au fost înghițiți rapid de serviciile acordate bolnavilor în prima jumătate a anului, cînd strucutura spitalelor nu fusese încă redusă. Un exemplu concludent în acest sens este centrul de sănătate din Podu Turcului. Abia în luna iulie, atunci cînd a semnat contractul de finanțare valabil tot anul 2003, adminstrația fostului spital comunal a aflat că are dreptul la numai 9.400 de zile de spitalizare și la un buget anual de aproximativ 10 miliarde de lei. Banii și zilele de spitalizare ar fi fost suficiente dacă tot anul 2003, centrul de sănătate ar fi funcționat numai cu 35 de paturi, cîte au rămas după restructurare.
În realitate,în primele șase luni ale anului, la spitalul din Podu Turcului se înregistraseră deja 14.752 de zile de spitalizare, ceea ce înseamnă o depășire de peste 50% din start. „Decalajul are o explicație foarte simplă. Spitalul din Podu Turcului a început anul 2003 cu 114 paturi. În februarie, numărul paturilor a fost micșorat la 80, iar în aprilie, s-a ajuns la 65, prin desființarea secției de Chirurgie, în care nu exista medic. Abia în iunie, restructurarea ministerului s-a tradus la Podu Turcului în existența a numai 35 de paturi. Contractul pentru tot anul 2003 a fost semnat în iulie numai pentru 35 de paturi, ori noi am funcționat în prima jumătate a anului cu o medie de 55 de paturi. Din acest motiv, noi ne înregistrăm la jumătatea anului cu depășiri considerabile la numărul zilelor de spitalizare”, ne-a declarat economistul Gabriel Ghiugan, directorul centrului de sănătate din Podu Turcului.
Decalajul ivit din cauza finanțării pe structura redusă a fostului spital își va arăta și efectele negative asupra bolnavilor. „Dacă nu se va lua în calcul faptul că în prima jumătate a anului am funcționat cu un număr de paturi mult mai mare decît cel actual, în ultimele două luni ale anului nu vom mai avea nici un ban pentru medicamente. La salarii nu vom înregistra o criză, pentru că reducerile de personal au fost semnificative, iar fondurile de la acest capitol ne ajung”, a continuat directorul Ghiugan. Dacă salariile nu sînt în pericol, datoriile la medicamente și utilități s-au acumulat deja. Centrul de Sănătate din Podu Turcului are deja un miliard de lei restanțe la medicamente, materiale sanitare și utilități. Astăzi, directorii caselor de asigurări și ai direcțiilor de sănătate sînt chemați la București tocmai pentru a discuta cu șefii sistemului sanitar situații asemănătoare celei de la Podu Turcului. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns