Fermierii pot depune până pe 30 aprilie cererile de plată aferente anului 2013 în cadrul „Plăţilor naționale directe complementare sector zootehnic, speciile ovine și caprine”, la centrul județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). „Având în vedere că primele cinci zile de depunere a fost înregistrat un număr mic de cereri raportat la numărul de cereri din anul 2012, sub 10% – ne-a informat directorul centrului județean, Gabriela Mazilu -, pentru evitarea aglomerațieiși buna desfășurare a campaniei de primire a cererilor recomandăm crescătorilor să se prezinte căt mai curând la sediul nostru.”
APIA solicită asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine să se implice activ pe parcursul campaniei de primire a cererilor, să informeze potențialii beneficiari cu privire la condițiile de eligibilitate și să mobilizeze crescătorii pentru depunerea cererii în perioada prevăzută de lege.
Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli înscriși în evidența APIA cu coid unic de identificare pentru femele de ovine sau femele caprine care îndeplinesc cumulativ anumite condiții. Aceste sunt:
a) efectivul din exploatație să fie de minimum 50 de capete de femele ovine sau de minimun 25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an pană la data de 31 martie 2013;
b) efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită primă să fie înscris în Registrul Național al Exploatațiilor la data solicitării primei;
c) efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită primă să fie menținut în exploatație la adresa menționată în cerere pe perioada de retenție până la data de 3 august 2013;
d) cererea să fie vizată de asociațiile crescătorilor de ovine/caprine, legal constituite, afiliate la o federație a crescătorilor de ovine-caprine organizată la nivel național, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita primă.
Soliocitanții trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploatații de ovine și caprine
APIA pune la dispoziția solicitanților cereri pretipărite. Pentru primirea formularului solicitanții trebuie să se prezinte la centrul APIA pe raza căruia se află înregistrată exploatația. Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociațiilor crescătorilor de ovine/caprine legal constituite. Cererile pot fi completate și online individual sau prin operatorii SNIIA, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro. Controlul la fața locului se desfășoară în perioada 3 mai – 3 august 2013. (Petru DONE)
Lasă un răspuns