Cadouri, aprovizionare, brad, podoabe pentru pom, toalete și accesorii precum și o mulțime de alte cheltuieli, prevăzute sau nu, ne dau este cap bugetul rezervat pentru organizarea Revelionului. Pentru a nu vă trezi că intrați în „incapacitate de plată” imediat după Sărbători, vă propunem cîteva sugestii de administrare a banilor pe care-i aveți la dispoziție. Nu vă vom sugera cine știe ce inginerii financiare sau cum vă puteți petrece Revelionul pe Coasta de Azur, mai ales dacă lunar vă intră în buzunar doar cîteva milioane de lei din salariu. Sugestiile noastre se adresează acelora care vor ca după această perioadă să le mai rămînă un ban în buzunar, măcar pentru o pîine sau un taxi. Iată cîteva amănunte de care este bine să țineți cont:
• stabiliți un buget maxim pentru cheltuieli și încadrați-vă în el. Păstrați o rezervă de bani de care să nu vă atingeți decît în situații excepționale. Planificați în așa fel bugetul, încît să vă rămînă măcar o sumă minimă de bani pînă în ziua următorului salariu.
• dacă ați cheltuit prea mult într-o zi, reduceți bugetul pentru ziua următoare.
• în funcție de suma de bani pe care o aveți la dispoziție, stabiliți din timp meniul, pentru a putea aproxima costul total pentru noaptea de Revelion și ziua de Anul Nou. Dacă socotelile se întind mai mult decît banii, tăiați de pe listă sau înlocuiți articolele care nu sînt absolut necesare.
• alegeți șervețele albe creponate de hîrtie în locul celor triple, imprimate, sau confecționați din material textil șervețele pe care le puteți spăla și apreta – vor fi cu siguranță mult mai apreciate. Dacă aveți, scoateți de la păstrare șervețelele de olandă ale bunicii.
• inelele tradiționale pentru șervețele de pînză pot fi înlocuite cu succes cu crenguțe de brad legate cu o panglică lucioasă.
• chiar dacă ați dori să serviți la masă și coniac, și votcă, și gin, alegeți doar una din aceste băuturi. Înainte de a pleca la cumpărături, mai „periați” o dată lista.
• nu alcătuiți un meniu costisitor. Respectați tradiția culinară, dar încercați și feluri noi, care nu costă prea mulți bani (salate, legume gratinate etc).
• aprovizionați-vă din timp cu produsele neperisabile (în preajma sărbătorilor prețurile explodează!). Cel mai bine ar fi să vă faceți cumpărăturile dintr-un magazin en-gros de unde puteți lua de toate, la un preț cît mai mic.
• cînd plecați la cumpărături, nu puneți în portofel mai mulți bani decît ați planificat să cheltuiți. Cu puțină îngăduință, o mică rezervă se mai acceptă! În această perioadă se întîlnesc o grămadă de ispite care vă pot falimenta bugetul, începînd de la decorațiuni pînă la dulciurile frumos ambalate.
• nu vă lăsați cuprinși de frenezia cumpărăturilor, mai ales atunci cînd vedeți o mulțime de ornamente pentru pom sau pentru decor, care vă entuziasmează. Comparați prețurile și luați doar cîteva decorațiuni, cît să vă faceți o bucurie, chiar daca vă tentează o grămadă de alte lucruri. Nu uitați că orice cutie poate deveni un ornament inedit pentru un cadou făcut celor dragi, dacă este frumos ambalată într-o hîrtie cu motive hibernale.
• pentru a face daruri celor dragi puteți alege cadouri simbolice, dar care îi bucură pe cei care le primesc – cană cu inițială sau nume, față de masă de bucătarie, un set de șervete imprimate, un set de suporturi pentru pahare, lumînări parfumate sau suporturi pentru lumînări, ornamente pentru brad, o carte nou apărută, o casetă sau un CD cu colinde, etc.
• Dacă sînteți invitați undeva de Revelion, puteți participa la masa festivă cu preparate pe care oricum ar fi trebuit să le pregătiți pentru Anul Nou.
• dacă nu aveți bani pentru o toaletă nouă, puteți schimba aspectul rochiei purtate anul trecut cu accesorii, aplicații de dantelă în ton, mărgele sau puteți apela la mici modificări: lărgiți decolteul, puneți-i bretele subțiri etc. De asemenea, se pot încerca și cîteva combinații cu piese din garderobă la care nici nu v-ați gîndit pînă acum. Pornind la cumpărături pentru toaleta de sărbători prin magazine, cu răbdare și perseverență veți găsi lucruri deosebite la prețuri foarte rezonabile. Nu renunțați la idee pînă nu colindați cîteva magazine de profil din oraș.
• sărbătorile de iarnă ar trebui să vă aducă bucurie și să vă ajute să treceți cu sufletul plin de speranță în Noul An. Orice cadou pentru cei dragi, cît de simbolic, este de o mie de ori mai valoros, dacă este oferit cu toată dragostea. Iar masa de Sărbători va arăta minunat, dacă va fi împodobită cu grijă și în jur vor fi numai oameni cu fețele zîmbitoare
Lasă un răspuns