Premierul Victor Ponta considera oferta Chimcomplex Borzesti pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim ca fiind din partea unei companii cu putere financiara prea mica pentru a duce la bun sfirsit obiectivele de redresare a situatiei combinatului din Ramnicu Valcea. „Nu este o situaţie fericita – a spus premierul, intr-o conferinta de presa -, pentru ca, din pacate, dincolo de cei care sint deja acolo, dintre cele doua oferte una este exotica, iar cealalta trebuie verificata din punct de vedere al potentialului financiar. Totusi, cei de la Chimcomplex sint destul de mici fata de cit de mare este Oltchim. Indiferent, insa, de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de oferta care presupune pierderea locurilor de munca si dezmembrarea Oltchim. Situatia este foarte dificila”.
Omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza Chimcomplex prin Grupul Societatile Comerciale Romane (SCR), i-a raspuns premierului: „Sintem sustinuti de un consortiu de companii, inclusiv Interagro”. In proiectului Oltchim – a precizat Stefan Vuza -, pe linga experienta si managementul afacerilor cu produse chimice in Europa de Est ale Chimcomplex, resursele financiare si capacitatile industriale ale grupului SCR, sint implicate si alte grupuri industriale din Romania.
Acestea vor fi angrenate in proiectul Oltchim, inclusiv pina la nivelul productiei de etilena, cum este cazul grupului Interagro. Reprezentantii grupului SCR mai sustin ca, din motive de strategie, informatiile despre „consortiul firmelor din industria romana care sustin proiectul Oltchim al grupului SCR, care vizeaza functionarea acestuia in parametri optimi (prin crearea de locuri de munca si prin asigurarea unui echilibru economic necesar industriei chimice)”, au fost confidentiale, mentionind ca acum pot fi facute publice o parte din aceste date.
Niculae vrea un audit
Proprietarul Interagro, Ioan Niculae, a declarat Mediafax ca este interesat de preluarea Oltchim, alaturi de Chimcomplex si alti citiva oameni de afaceri romani, dar vrea intii sa vada un audit al Oltchim. „Nu vreau sa iau singur combinatul – a spus Niculae. Stefan Vuza a venit la mine si mi-a propus sa particip alaturi de el la privatizarea Oltchim. Vrea sa mai stea de vorba cu inca doi-trei oameni de afaceri romani puternici”.
Datoriile Oltchim – marea problema
O piedica serioasa pentru investitorii in Oltchim sint datoriile ei, de circa 700 de milioane de euro. Intr-un interviu pentru Business 24, Stefan Vuza declara ca acestea ar putea fi achitate, de investitori, in circa sapte ani. Alta piedica importanta sint contestatiile in instanta, deja formulate. Acestea pot amina mult timp licitatia de privatizare, dar Vuza crede ca Oltchim nu va fi, astfel, lichidat, ci privatizarea se va face mult mai temeinic.
Datoriile mari fac si pretul de licitare mai mic, de doar patru milioane de euro, iar daca licitatia intirzie, datoriile cresc. La astfel de probleme, Stefan Vuza crede 99% ca nu mai vin si alti investitori. Omul de afaceri care detine combinatul de clorosodice din Borzesti are experienta acestui domeniu industrial chiar de la Chimcomplex, dar si din investitiile facute in Grupul SCR. Pe de alta parte, si Ioan Niculae are investitii in inductria chimica, de ingrasaminte chimice.
Astazi este termen pentru depunerea ofertelor
Termenul final pentru depunerea ofertelor la privatizarea Oltchim este 20 septembrie, iar plicurile se vor deschide pe 21 septembrie. Pina la termenul limita de luni, 17 septembrie, au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, pretedintele Partidului Poporului PP-DD, Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, prin Chimcomplex si Aisa Invest din Cluj-Napoca.
Pina pe 22 septembrie trebuie informati si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii. Aceasta este o preconditie pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului cu FMI. Boardul director pentru discutarea evaluarii acordului cu Romania este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anuntat in august ca evaluarea nu va fi aprobata de consiliul director daca una dintre cele patru preconditii nu este indeplinita.
Lasă un răspuns