Interesul pe care unii dintre investitorii așteptați la Oltchim l-au arătat și pentru rafinăria Arpechim, din proprietatea Petrom, a determinat statul român, proprietar al pachetului majoritar de acțiuni la combinatul din Râmnicu Vâlcea, să intenționeze să văndă cele două societăți împreună. Veștile care circulă în acest sens spun că Arpechim va fi preluată după ce o comisie interministerială va negocia cu grupul OMV Petrom. Arpechim a fost furnizor de materie primă pentru Oltchim, dar de circa doi ani nu mai funcționează.
Chimcomplex Borzești, al doilea fabricant de produse clorosodice din România, după Oltchim, se numără printre cei care vor preluarea pachetului de acțiuni ale combinatului vâlcean. Omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează combinatul din Borzești, a cumpărat caietul de sarcini al licitației care va avea loc. Același lucru l-au făcut și investitorii din China interesați de Oltchim. Chinezii, însă, sunt cei care s-au pronunțat clar și pentru Arpechim. În plus, ei vin, în această săptămână, să vadă din nou combinatul din Râmnicu Vâlcea și, în ochii comentatorilor, apar ca potențiali câștigători ai licitației sau cel puțin cei mai tari competitori.
Și Ștefan Vuza a declarat, recent, că ar fi interesat de Arpechim, care deține o instalație de piroliză necesară aprovizionării cu materie primă pentru Oltchim. Omul de afaceri, care este și președintele Consiliului de Administrație de la Chimcomplex, va avea de luptat și cu investitori din Rusia, din Ungaria și poate și din Azerbaidjan, dintre care unii s-au declarat clar interesați, alții tatonează terenul.
Constantin Niță, propus pentru funcția de ministru al Economiei în noul guvern Ponta, a făcut comentarii, la audierile din Parlament, pe subiectul Oltchim și a marjat pe vânzarea combinatului împreună cu rafinăria de la Petrom. Prețul rafinăriei nu este stabilit. Unii au opinat că aceasta ar putea fi dată numai pe un euro, dar cumpărătorul să plătească obligațiile de mediu aferente. S-ar putea ajunge, însă, și la 50 de milioane de euro, în condițiile în care Petrom ar ține la preț, din moment ce rafinăria se vede treaba că este, acum, căutată de investitori.
Lasă un răspuns