Chirurgul oftalmolog bacauan Cristian Postolache a fost invitat sa sustina o prezentare stiintifica in cadrul simpozionului MICS (Chirurgia cataractei efectuata prin micro-incizie) desfasurat in perioada 13-15 mai la Atena. Grecii au gazduit weekend-ul trecut cele mai rasunatoare nume din lumea medicala oftalmologica din Rominia. Tema lucrarii prezentate de medicul din Bacau a fost „Rezultate operatorii in cazul cataractelor dure prin micro-incizie de 1.8 mm”.
Cataracta este una dintre cele mai frecvente boli oculare, constind in opacifierea progresiva a cristalinului. Sindromul principal este scaderea vederii. Ochiul devine initial miop; pacientul nu mai vede la distanta, dar incepe sa vada mai bine la aproape. Cataracta este o boala care se diagnosticheaza usor in urma unui consult oftalmologic de rutina, prin examinarea de catre medicul specialist a polului anterior ocular. Cataracta se opereaza cind stadiul evolutiv interfereaza si impiedica activitatea zilnica normala a pacientului. „Cataracta nu este o urgenta medicala, insa ea nu trebuie amanata mult, deoarece in stare „coapta” este mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lenta. Din nefericire foarte multi pacienti ajung la mine in acest stadiu”, a specificat chirurgul Cristian Postolache.
Cea mai moderna ethnica de chirurgie a cataractei este facoemulsificarea prin micro-incizie cu implantare de cristalin foldabil (MICS). Aceasta metoda are multiple avantaje, incizia este foarte mica (1.6, 1.8, 2.2 mm), nu singereaza, nu determinea sutura, nu determinea astigmatism postoperator si se cicatrizeaza foarte repede, impiedicind astfel posibilele infectii dupa intervenentie. „Principiul operatiei consta in dizolvarea cataractei cu ultrasunete, apoi aspirarea ei, dupa care se implanteaza cristalinul artificial”, a explicat oftalmologul.
La simpozion, doctorul Cristian Postolache a punctat faptul ca acum, cu ajutorul unor aparate extrem de performante, prin incizii extrem de mici, se pot realiza operatii de cataracta , in orice stadii ar fi acestea, chiar si in cele foarte avansate, intr-un timp foarte scurt, in termeni de siguranta si cu rezultate vizuale postoperatorii excelente. „Este o realizare pentru chirurgia oftalmologica din Bacau sa putem lucra cu asemenea aparate, punind in slujba pacientilor cele mai actuale si moderne tehnici operatorii”, a mai precizat medicul.
oana a zis
Ai uitat sa precizezi ca au fost DOI medici din Bacau la Atena, inclusiv sefa de sectie,
DR CALTARU DANA !!!!!