Hârtia, sub diverse forme, reprezintă circa 40% din gunoiul menajer pe care îl producem. Un procentaj foarte mare, având în vedere că o tonă de hârtie reciclată ar putea salva de la tăiere 17 arbori maturi. Iar pentru ca hârtia să poate ajunge la un centru de reciclare, trebuie întâi colectată separat.
Reciclarea hârtiei ar trebui să ne intereseze pe toți, pentru că pentru producerea de hârtie nouă sunt tăiați 35% din copacii de pe întreaga planetă. Doar pentru a compensa pierderile din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare om de pe planetă să planteze câte 2 copaci în fiecare an, pe care să îi îngrijească aproximativ 10 ani.
Mai mult decât atât, reciclarea unei tone de hârtii înseamnă economisirea a aproximativ 26 de tone de apă.
Hârtia are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a se biodegrada. Un produs secundar al acestui proces este metanul, un puternic gaz cu efect de seră, ce reţine în atmosferă de 21 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon.
Procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă, iar actualele tehnologii permit reciclarea hârtiei de până la 6 ori. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi, ori de câte ori colectează selectiv deșeurile și hârtia ajunge la centrul de reciclare, ajută la reducerea poluării și a încălzirii globale.
Ce deșeuri din hârtie și carton pot fi reciclate?
Pentru a ajunge la centrul de reciclare, hârtia și cartonul trebuie colectate separat. Tot ceea ce înseamnă: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate) trebuie să ajungă în pubela galbenă (valabil pentru locuitorii din zona de case/mediul rural) sau în recipientul albastru, amplasat la platformele publice (valabil pentru locuitorii din zona de blocuri).
Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate. NU se pot recicla hârtia și cartoanele murdare, ce conțin reziduuri de mâncare, șervețelele și hârtia bucătărie folosite, ori hârtia de ambalat lucioasă. Acestea se vor arunca la gunoiul menajer.
Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu și a fi eficienți, se recomandă ca hârtia și cartoanele să se plieze/împăturească sau să se rupă bucăți înainte de a le depozita în container.
Pentru mai multe informații legate de colectarea selectivă, inclusiv a deșeurilor periculoase, voluminoase sau care provin din construcții, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.
Lasă un răspuns