• acesta a preluat ștafeta de la Liceul Economic, care, doi ani consecutiv, a fost cel mai căutat liceu din Bacău • studiul realizat de către Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică scoate în evidență și creșterea sensibilă a interesului pentru școlile de ucenici
Colegiul Național „Vasile Alecsandri” este cel mai căutat liceu din municipiul Bacău. Cel puțin așa relevă un studiu efectuat recent de Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (CJAPP) pe marginea opțiunilor elevilor de clasa a VIII-a. Per total, din cei 10.942 de elevi care au răspuns la chestionar, marea majoritate (61,71%) vrea să-și continue studiile în cadrul unui liceu, în timp ce 2.126 de elevi au optat pentru școlile profesionale, pentru ca alți 964 de elevi, adică aproape nouă la sută dintre cei care, în vară, vor termina gimnaziul, au indicat că vor merge spre școlile de ucenici. De altfel, opțiunile pentru școlile de ucenici reprezintă unul dintre punctele interesante ale studiului, în condițiile în care respectivul interes a crescut simțitor comparativ cu anul trecut. „Grosul” opțiunilor pentru „ucenici” vine, cum era de așteptat, din mediul rural, mulți dintre elevii de clasa a VIII-a de aici preferînd, din cauza situației socio-economice precare, să aleagă să-și continue studiile în localitate. Potrivit studiului CJAPP, cele mai căutate școli de ucenici sînt cele din Helegiu, Cleja și Corbasca, pentru care au optat, deja, cîte aproximativ 60 de elevi.
Un al doilea aspect interesant al studiului efectuat de CJAPP ține de numărul destul de mare (660) de elevi care nu și-au exprimat nici o opțiune. „Deocamdată, nu știm ce se ascunde în spatele acestei lipse de opțiuni. Unii dintre elevii respectivi pot să nu se fi decis pînă acum, dar la fel de plauzibilă poate fi și varianta potrivit căreia unii dintre ei ar vrea să renunțe la școală după opt clase”, a declarat profesoara Ruxanda Iosipescu, coordonatorul CJAPP. La fel de interesant e și faptul că peste 400 de gimnaziști din județul Bacău spun că, în vară, își vor încerca norocul la licee din alte județe. „Numărul celor care optează pentru școli din afara județului e mult mai mare decît în alți ani, ceea ce spune multe. Dacă în cazul absolvenților de gimnaziu care doresc să urmeze un liceu militar sau unul teologic, situația e de înțeles, nu același lucru se poate spune despre ceilalți. Se pare însă, că există elevi pe care oferta liceelor băcăuane nu-i mai satisface”, a adăugat profesoara Iosipescu.
Revenind la licee și școli profesionale, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” a trecut, cu 786 de voturi, în fruntea topului preferințelor elevilor de clasa a VIII-a care vor să-și continue studiile într-un liceu. Performanța a venit după doi ani în care Liceul Economic a ocupat, consecutiv, locul cu pricina. Acum, cu 664 de alegeri, liceul cu pricina se situează pe poziția a doua în clasamentul amintit. Locurile trei și patru în topul preferințelor viitorilor absolvenți de gimnaziu continuă să fie ocupate, la fel ca în ultimii doi ani, de către Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și Colegiul Național „Ferdinand I” cu 400, respectiv 321 de opțiuni. Dacă în cazul fostului liceu „George Bacovia” numărul „votanților”a rămas aproximativ același ca în anii anteriori, cei de la „Vrănceanu” își pot face griji, în condițiile în care, față de anul trecut, numărul opțiunilor exprimate a scăzut cu peste 70. În ceea ce privește fostele licee industriale, cel mai bine stă Grupul Școlar „N.V. Karpen”, care, cu 261 de opțiuni, conduce detașat în ierahia acestora. La polul opus se află, suprinzător, Grupul Școlar „Dumitru Mangeron”, care a reușit, cel puțin pînă acum, să atragă atenția a doar 65 de elevi de clasa a VIII-a. Totuși, fostul liceu industrial nr. 2 nu este liceul din municipiul Bacău cu cele mai puține opțiuni adunate, postură care este deținută, cu 61 de „voturi”, de Liceul Catolic „Sf. Iosif”. Acesta este însă, o școală cu specific aparte, care își recrutează viitori elevi din aproape toată Moldova, ceea ce face ca statistica în vigoare să fie una de moment.
A doua rocadă s-a produs la Onești, unde Liceul „Dimitrie Cantemir” a cedat prima poziție în topul preferințelor elevilor oneșteni în favoarea Liceului „Grigore Moisil”. Cei de la „Cantemir” au reușit, comparativ cu anul trecut, să adune cu aproape 20 de opțiuni mai mult, dar au fost întrecuți „la mustață” de către „Moisil”, pentru care au optat 365 de elevi. O creștere sensibilă a numărului de opțiuni s-a înregistrat în cazul Grupului Școlar Forestier din Comănești, care a reușit să atargă atenția a peste 410 viitori absolvenți de gimnaziu. Din păcate pentru ele, liceele din Dărmănești și Hemeiuși încheie plutonul în ceea ce privește preferințele elevilor de clasa a VIII-a, acestea fiind nominalizate de către doar 21, respectiv 19 elevi.
Clasamentul școlilor profesionale din municipiul Bacău este condus, de departe, de către Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, ale cărui clase de profil au primit 219 „voturi”, însă demne de reamarcat sînt urcările spectaculoase ale ale Școlii profesionale „Dimitrie Leonida” și Școlii Profesinale de Prestări Servicii, pentru care au optat 128, respectiv 145 de elevi. Asta în condițiile în care cele două școli profesionale au reușit, în anii anteriori, să-și ocupe cu greu locurile. Cele mai multe opțiuni pentru o școală profesională s-au înregistrat, însă, la Onești, unde Școala Profesională din localitate este căutată de nu mai puțin de 355 de elevi de clasa a VIII-a. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns