Mamele care nasc trebuie să își ia 42 de zile de concediu de lehuzie ca să poată beneficia de indemnizația de naștere. „Pînă acum, după ce nășteau, femeile intrau imediat în posesia indemnizației. Acum, concediul pentru creșterea copilului pînă la doi ani se acordă doar după cele 42 de zile de concediu de lehuzie. Acesta se socotește avînd ca bază de calcul stagiul de cotizare pe șase luni din ultimele 12 anterioare nașterii copilului”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director executiv la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău.
Din acest an, mămicile primesc pentru creșterea copilului o indemnizație în cuantum fix, de 6,5 milioane de lei lunar. Ca să intre în posesia acestor bani, femeile trebuie să aibă un stagiu de cotizare la asigurările sociale de stat de zece luni în ultimele 12 anterioare nașterii copilului. „Indemnizația în cuantum fix se acordă numai persoanelor care au încheiat contract de asigurare din acest an. Celelalte mame își primesc indemnizația conform valorii stabilite anul trecut”, a mai spus Mariana Dumitriu.
Nu mai puțin de 100 noi cazuri de mămici care primesc indemnizația în cuantum fix au fost înregistrate, în acest an, în evidențele CJP Bacău. Sînt însă și cazuri în care proaspetele mame primesc mai puțin de 6,5 milioane de lei. Aceste femei s-au asigurat anul trecut, iar indemnizația este calculată în funcție de suma pentru care s-au asigurat. „Sînt mulți agenți economici care ne-au contactat și ne-au spus că tăticii solicită să intre și ei în concediu pentru creșterea copilului, ca să beneficieze de indemnizația în cuantum fix. Legea nu le îngrădește acest drept, și pot solicita concediul dacă renunță mama”, a explicat directorul de la CJP Bacău. (Alin LEANCA, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns