• primăriile nu știu cum să întocmească anchetele sociale la familiile care trăiesc în concubinaj sau ai căror membri lucrează în străinătate
Primarii din județul nostru și-au încurcat din nou urechile în ițele legislative. De data aceasta, bătăile de cap au fost cauzate de cele două tipuri de alocații pe care familiile sărace trebuiau să le primească de la începutul anului. Sărmanii din județul nostru benficiază, în funcție de venituri, de o alocație lunară complementară, cuprinsă între 350.000 și 450.000 de familie sau o alocație de susținere, pentru familiile monopaarentale, cu valoarea cuprinsă între 450.000 de lei și 675.000 de lei. Pentru ca săracii să primească alocație, primarii trebuie să efectueze anchetele sociale. De aici a pornit tot circul. Luminița Roman și Vasile Pletosu au 13 copii. Ei locuiesc în satul Dănăila, din comuna Răchitoasa. În mod normal, situația ar trebui să fie simplă pentru ei, deoarece trăisec doar din alocațiile copiilor și salariul de însoțitor al mamei. Ei ar trebui să primescă alocația de la stat, dar deocamdată nimeni nu știe la ce tip de alocație se încadrează această familie. Cei doi părinți trăiesc în concubinaj și copiii sînt rezultatul acestei relații nelegalizate. Ei s-ar încadra și la monoparentală, dar și la alocația complemetară. „Nici nu știm în ce categorie să îi încadrăm pe solicitanți. În comuna noastră sînt peste 200 de cupluri, care mai au și copii și care trăiesc în concubinaj, iar legea nu spune nimic despre criteriile de acordare a alocațiilor în aceste situații. Am întrebat și noi la Bacău, la Direcția de Dialog, dar nici ei nu au știut ce să spună și au trimis întrebările mai departe, la București. Măcar în acest caz situația poate fi clarificată, pentru că toți copiii au aceeași mamă și același tată. Dar ce ne facem cu situațiile de concubinaj în care copiii au tați diferiți, cum facem acolo ancheta socială?”, se întreabă, retoric, Ionel Marcel Zorilă primarul comunei Răchitoasa.
Relațiile de concubinaj au dat mare bătăi de cap primarilor, dar și juriștilor. Nici reprezentanții Direcției de Dialog Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău nu au răspunsuri satisfăcătoare. Așa că au cerut explicații suplimenatre la minister. „În aceste situații, problema e iscată de tipul alocației. Dacă alocațiile ar fi avut același cuantum nu ar fi fost probleme, dar cea pentru familiile monoparentale, de susținere, este mai mare. La familiile cu mulți copii, unde părinții trăiesc în concubinaj, nici nu se poate stabili tipul alocației. Am cerut explicații de la București, pentru a ști și noi ce să le spunem primarilor”, ne-a declarat Teodor Agachi, director executiv la DDFSS Bacău.
La această problemă se adaugă și aceea a imposibilității stabilirii veniturilor reale la unele familii a căror membri sînt plecați să muncească în străinătate, mai ales că nu există acte care să ateste veniturile. „Împreună cu primarii, s-a hotărît ca în aceste situații anchetele sociale să calculeze toate bunurile din casă și acolo unde există televizoare color, mașini, mașini de spălat și alte aparate electrocasnice e clar că familia are venituri. Alocația se va acorda în cuantum minim sau chiar deloc”, a precizat Teodor Agachi.
Din cauza acestor probleme, la primăriile din județ s-au depus doar 390 de dosare prin care se solicită alocații de susținere sau complemetare. Numărul real al beneficiarilor este însă undeva în jurul a 30.000 dosare. Pentru a pune capăt nedumeririlor primarilor, instituția băcăuană a inițiat o serie de instruiri în județ. Primarii și referenții sociali din comune au fost adunați la Răchitoasa, Dealu Morii, Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, Comănești, Moinești, Bacău, Buhuși și Onești pentru a li se explica exact ce au de făcut. Plățile vor începe, însă, cel mai probabil, din luna martie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns