• băcăuanii preferă să cumpere aparamente cu bani în mînă decît prin credit ipotecar • în vreme ce băcăuanii se dau în vînt după vechile apartamente din centrul Bacăului, care au ajuns să coste în jur de 30.000 de euro, puțini sînt cei care își manifestă dorința de a cumpăra, tot cam cu același preț, un apartament nou, pe strada Vadul Bistriței, lîngă Curtea de Apel
La doar cîteva săptămîni după mutarea într-un nou sediu, situat pe strada Ioniță Sandu Sturdza nr. 78, vizavi de clădirea în care se află Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Oficiul Bacău al Agenției Naționale a Locuinței (ANL) și-a dezvoltat un nou sistem de informare a cetățenilor care intenționează să își construiască un imobil prin credit ipotecar. Este vorba de un set de panouri ilustrate, care oferă vizitatorilor informații privind aspectul, dimensiunile, schițele de amplasament și prețul pe care îl vor avea casele din cartierul ANL din Gherăiești, precum și apartamentele ce vor fi construite prin credit ipotecar în municipiul Bacău, pe strada pe strada Vadul Bistriței, lîngă Curtea de Apel. Constantin Strugariu, șeful Oficiului Teritorial Bacău al ANL, spune că pe strada Bistriței urmează să se construiască un bloc cu două scări și 52 de apartamente, care vor putea fi cumpărate prin credit ipotecar de tinerele familii din municipiul Bacău. Prețul acestor apartamente variază între 18.000 și 20.000 de euro o garsonieră, 26.000 și 41.000 un apartament cu două camere și 35.000-50.000 de lei unul cu trei camere. Chiar dacă aceste prețuri sînt relativ similare cu cele de pe piața liberă, puțini sînt băcăuanii care și-au manifestat pînă acum dorința să cumpere un astfel de apartament. Dacă de pe piața liberă își cumpăra, de regulă apartamente băcăuanii care au lucrat ceva vreme prin străinătate și au reușit să adune 20.000-25.000 de euro, creditele ipotecare stau doar la îndemîna celor care au un loc de muncă relativ stabil și un cîștig cu mult peste media salariului pe economie. Constantin Strugariu este de părere că cererea scăzută pentru achiziționarea noilor apartamente își are, în mare parte, explicația în condițiile destul de stricte în care se pot lua creditele ipotecare. „Din cei 80 de solicitanți pe care i-am avut pînă acum pentru cele 52 de apartamente, doar vreo 16 au primit bonitate din partea băncilor. Lucrările de construcții le vom putea începe, chiar și pentru o scară de bloc, doar în condițiile în care vom avea solicitări cel puțin pentru achiziționarea unui număr de 26 de apartamente”, spune Constantin Strugariu.
Obligatoriu: venit de 400 de euro pe familie
Șeful Oficiului Teritorial Bacău al ANL mai precizează că, de la începutul lunii februarie, odată cu intrarea în vigoare a unei ordonanței de Guvern ce modifică și completează Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare, ANL nu mai este abilitată să acorde creditele ipotecare. „Obținerea acestor credite se face exclusiv prin intermediul băncilor. Actul normativ aduce modificări atît în cea ce privește avansul care trebuie plătit la constractarea creditului, cît și condițiile în care se încheie acesta”, mai adaugă Constantin Strugariu.
Fiecare solicitant care intenționează să obțină un astfel de credit
trebuie să completeze, în mod obligatoriu un formular tip A.N.L.
care se poate procura numai de la oficiile poștale. În plus,
solicitantul trebuie să facă dovada că poate achita avansul de
minim 25% din valoarea locuinței, spre deosebire de vechile
condiții, unde procentul era de minim 20%. Avansul se depune
numai după semnarea contractului de construire a locuinței.
Persoana care solicită un credit trebuie să fie angajată cu contract
de muncă pe perioadă nedeterminată, iar prin veniturile care le
obține la nivel de familie și să poată garanta rambursarea creditului
solicitat. La stabilirea bugetului în cadrul întocmirii dosarului de
solvabilitate se iau în calcul veniturile solicitantului, ale soțului sau
soției, după caz, sau veniturile obținute de alți membri ai familiei
care pot participa la plata creditului. Membrii familiei pot fi numai
rudele de gradul I. Creditele ipotecare se acordă pe bază de
contract de credit ipotecar prin care se stabilesc cel puțin condițiile
de scadență, dobînda și valoarea garanțiilor, precum și clauzele
referitoare la neonorarea la scadență a ratei lunare și dobînzii.
Valoarea unui credit ipotecar nu poate depăși 75% din valoarea
imobilului pentru achiziționarea căruia se solicită creditul și din
valoarea devizului estimativ, astfel încît valoarea garanțiilor,
prevazută în raportul de evaluare să nu fie mai mică de 133% din
valoarea utilizată a creditului ipotecar. La evaluarea bonității
solicitantului se are în vedere ca ratele lunare să reprezinte cel mult
35% din veniturile nete ale solicitantului și ale familiei sale, spre
deosebire de vechile condiții cînd ratele lunare puteau atinge pînă la jumătatea venitului mediu al familiei. În aceste condiții, șanse să poată cumpăra, prin credit ipotecar, un apartament în viitorul bloc de pe strada Vadul Bistriței vor avea doar familiile care cîștigă, în medie, cam 400 de euro lunar și au deja în buzunar în jur de 5.000 de euro pentru achitarea avansului cerut în momentul încheierii contractului. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns