Ei s-au pronunțat răspicat pentru intezicerea vânzării terenurilor către străini, pentru facilități din partea statului și a UE și pentru fiscalitate adaptată la condițiile în care se face astăzi agricultură.
Conferința Națională a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), federație reprezentativă legală a producătorilor agricoli români, s-a bucurat și în acest an de atenție de la cel mai înalt nivel din partea instituțiilor statului, a instituțiilor agricole românești și a organizațiilor similare din mai multe state europene. La ediția a 11-a, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, au participat circa 750 de fermieri. Ei s-au întâlnit, astfel, cu președintele Traian Băsescu și cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cu parlemanteri, șefi de instituții agricole și producători de imputuri și servicii pentru agricultură. Un mesaj video a fost trimis Conferinței și de comisarul pentru Agricultură al Uniunii Europene, Dacian Cioloș. La eveniment au participat și peste 40 de fermieri și reprezentanți ai unor instituții cu profil agricol din județul Bacău.
Tema centrală a conferinței din acest an a fost „Agricultura românească între subzistență și performanță”. Participanții au ascultat Raportul președintelui LAPAR, fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, considerentele făcute de Traian Băsescu și de Daniel Constantin, dar și de secretarul general al ELO (Organizația Europeană a Proprietarilor de Terenuri), Thierry l’Escaille. Alți vorbitori s-au referit la reglementările greșite din ultimii ani în România în domeniul agricol, taxarea inversă, TVA-ul la arendă și impozitul pe subvenție, OMG-urile și neonicotinoidele – organismele modificate genetic și substanțele pentru tratarea semințelor, fondurile europene, irigații, vânzarea terenurilor și Programul Național de Dezvoltare a Agriculturii 2014 – 2020. Daniel Ciobanu, fermier băcăuan, vicepreședinte al LAPAR, a vorbit despre conceptul de „înverzire” în agricultură. „Nu ne-am propus – a spus Laurențiu Baciu – să facem o analiză și un bilanț al nerealizărilor, al insatisfacțiilor noastre, ci să aducem în discuție necesitatea luării unor măsuri care să conducă la o mai bună organizare a teritoriului, a micilor și marilor fermieri, a exploatațiilor agricole, în fine, la o valorificare eficientă în primul rând a patrimoniului funciar. Sunt aspecte care alături de altele pot conduce la performanță și la bunăstarea noastră, a tuturor.”
O alocuțiune așteptată cu interes, dar privită diferit din punctul de vedere al fiecărui participant, a fost aceea a președintelui Traian Băsescu, cel care s-a „recunoscut” de la început ca făcând parte, de-acum, din breasla agricultorilor, cu aluzie la spumosul episod „Nana”. „Nu am venit doar în calitate de președinte, dar și cu speranța că, după ce-mi termin mandatul, mă voi putea înscrie în LAPAR, pentru a beneficia de sprijinul dumneavoastră – a spus Traian Băsescu. În viață trebuie să faci două lucruri: să faci copii și să ai pământ. Este important ca românii să înțeleagă și importanța consolidării suprafețelor. Când privim la rentabilitatea agriculturii nu putem să nu observăm că jumătate din terenurile noastre sunt în ferme de subzistență. Dar, totul rămâne o poveste până nu se face cadastru și cartea funciară”.
Ministrul Daniel Constantin a făcut, la rândul său, referiri la investițiile din fondurile europene, la reabilitarea sistemului de irigații, la colectarea apei de precipitații în anumite bazine și utilizarea ei pentru irigații (opinie exprimată și de Traian Băsescu) și a răspuns la alte probleme ridicate de participanți. Întrebat despre subiectul discuțiilor avute cu președintele României la conferința agricultorilor, Daniel Constantin a răspuns că au fost „discuții tehnice despre agricultură, despre transferul sumelor între piloni, despre neonicotinoide, chestiuni tehnice care sunt gestionate foarte bine”.
Despre cele analizate în Conferință, despre opiniile participanților, vom reveni cu amănunte. Se cuvine să mai precizăm, înă, că doi dintre sponsorii evenimentului au fost din județul Bacău, compania Romchim Protect Filipești, producătorul biostimulatorului ASFAC (o noutate pe piața de profil), și cunoscuta companie Comfert.
Lasă un răspuns