• jumătate dintre locuitorii comunei Plopana trăiesc din pomana statului • „ar putea lucra ca zilieri, în loc să stea cu mîna întinsă în fața Primăriei”, apreciază primarul Gheorghe Andrieș • consilierii locali cred că producția zilnică de lapte a unei vaci valorează numai 400 (!) de lei • primăria comunei nu are fonduri ca să achite ajutoarele de 500 de milioane de lei pentru luna ianuarie • aleșii locali au redus normele de venit, ca să crească numărul de beneficiari ai Legii 416/2001 privind venitul minim garantat
Campania electorală a început nu numai pe la orașe sau în Capitală, ci a pătruns pînă în cele mai îndepărtate cătune. Lupte aprige se dau pentru atragerea simpatiei electoratului. Pentru un vot în plus, oamenii politici ar sta și în cap, în speranța că visurile de mărire le vor fi îndeplinite. Apropierea verii, momentul alegerilor locale, naște situații de-a dreptul hilare, la limita bunului-simț. Pentru aleșii locali este, în această perioadă, mult mai ușor să-și facă publicitate electorală dacă au la îndemînă banii publici. Și, cînd chiar statul social-democrat îți pune la dispoziție instrumentele legale, totul merge ca pe roate. Legea 416/2001 privind venitul minim garantat merge unsă pentru pregătirea alegerilor viitoare. Protecția socială, aplicată „ca la noi”, este pe cale să-și piardă sensul și să transforme mila pentru neputincioși în milă-pentru-lene.
Plopana, locul unde laptele se măsoară cu pipeta
Comuna Plopana are, în acest moment, circa 3.300 de locuitori. Nu e nici mare, dar nici mică. Mare e însă bătălia electorală, purtată de tandemul, bănuit pînă acum, dar confirmat de curînd, PSD-PRM. Consiliul Local (CL) al comunei Plopana, așa cum a ieșit la votul din 2000, este compus din 3 consilieri PSD, 5 PRM, 1 PNL, 1 PNȚCD și 1 de la PD. Primar este Gheorghe Andrieș (PD), iar viceprimar, Vasile Cucu (PRM). „De patru ani conduc în minoritate. Activitatea CL se desfășoară în interesul PRM și PSD, care s-au coalizat nu pentru interesul comunității, ci de partid”, ne spune primarul Gheorghe Andrieș. El are mai multe exemple în acest sens, dar ni-l povestește pe cel care păgubește comuna cu sute de milioane de lei pe lună. Este vorba de aplicarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. „Anul trecut, cam 33 la sută dintre cei peste 3.300 de locuitori au beneficiat de ajutoarele de la buget. Anul acesta, însă, am ajuns în situația cînd aproape jumătate din populație are de primit ajutoare sociale”, apreciază primarul. Cum s-a ajuns aici? Ne relatează tot Andrieș. La ultima ședință de CL, de acum cîteva săptămîni, s-a supus dezbaterii un proiect de hotărîre pentru stabilirea normelor de venit. Normele acestea sînt necesare pentru aplicarea Legii 416, pentru ca, în principiu, să primească ajutoare strict sărăcimea satelor. Astfel, agentul social al primăriei merge din poartă în poartă pe la cei care au depus cereri pentru bani. Omul primăriei are ca sarcină să inventarieze toate bunurile de pe urma cărora solicitantul ar putea obține oarece venituri. Aici intervin normele de venit, care stabilesc, prin votul consilierilor, cam cît cîștigă țăranul de pe urma unui cal, unei vaci, animalelor, în general, dar și de pe urma terenurilor sau utilajelor pe care le deține. Practic, dacă un om cîștigă de pe urma unui utilaj sau prin muncă, să zicem, 500.000 de lei lunar, primăria e obligată să-i completeze veniturile pînă la suma garantată de vreo 850.000 de lei pe lună. Aceste norme pot fi mai largi sau mai stricte, în funcție de politioca stabilită de Legislativul local. La Plopana, consilierii au dat dovadă de o mare larghețe, motivată, după cum spune primarul, de interese electorale, că tot se apropie alegerile. „În proiectul de hotărîre privind normele de venit, eu le-am lăsat ca anul trecut, dar ei (consilierii locali – n.n.) le-au redus la jumătate. În plus, unele norme lunare ei le-au transformat în norme de venit anuale”, spune Gheorghe Andrieș.
Rezultatele ar fi hazlii de-a dreptul, dacă la mijloc n-ar fi banii de la buget. Ca urmare, în dorința lor de a „apuca” cît mai multe persoane ajutoarele statului, reducerea normelor a ridicat la peste 1.500 numărul persoanelor îndreptățite la mila comunității. În normele, propuse de primar, se aprecia că, un locuitor poate cîștiga muncind ca zilier 400.000 de lei pe lună. Reduse la jumătate de aleșii comunei, normele susțin că, prin munca în vecini, un locuitor al Plopanei nu poate cîștiga mai mult de 200.000 de lei pe lună. „Suma e ridicolă, pentru că, în mod normal, un lucrător este plătit cu cel puțin 100.000 de lei pe zi. Dacă muncește 20 de zile pe lună, poate cîștiga cel puțin 2 milioane de lei. Consilierii n-au vrut să înțeleagă asta și au votat în consecință”, afirmă primarul. De asemenea, consilerii au decis că, din cultivarea terenurilor nu se poate cîștiga mai mult de 150.000 de lei pe an, adică echivalentul a doar 20 de kilograme de grîu. „Nici suma asta nu e în concordanță cu realitatea, mai ales că un proprietar încasează o subvenție de 2 milioane de lei pentru fiecare hectar”, opinează Andrieș.
Toate ca toate, dar cea mai ridicolă apreciere este legată de cîștigurile de pe urma unei vaci. „Consilierii au decis că, de pe urma unei vaci, proprietarul poate cîștiga 150.000 de lei pe an, adică aproximativ 400 de lei pe zi”, spune primarul. Calculele ce decurg de aici nu pot explica ce au avut în minte cei care au propus și votat suma aceasta. Astfel, dacă se ia în considerare o producție minimă pe cap de vacă de 6 litri de lapte pe zi, care este vîndută la prețul minim de 10.000 de lei pe litru, rezultă că vacile din Plopana nu dau o producție de lapte mai mare de 8 grame pe zi. Adică, vreo opt picături de fiecare vacă.
Primesc pomană și cei chivernisiți
„Au votat asta numai din motive electorale. Le-am demonstrat, matematic și că, în conformitate cu fișa de calcul, un om cu doi cai și patru hectare de teren va putea să vină să ceară ajutoare sociale, ceea ce e ridicol”, spune primarul.
Gheorghe Andrieș se declară total nemulțumit de consecințele normelor de venit aprobate de aleșii locali. Primarul spune că, pentru cei 1.500 de beneficiari ai Legii 416/2001, trebuie să plătească 500 de milioane de lei, sumă aferentă lunii ianuarie. „Ei știau foarte bine că nu vom avea acești bani, dar au apelat la o stratagemă. Au chemat mulți locuitori la ședința cînd s-a votat, ca să le demonstreze cît de grijulii cu populația sînt ei. Cînd nu voi avea bani să plătesc venitul minim garantat, tot consilierii mă vor arăta cu degetul și le vor spune oamenilor că eu nu vreau să le dau bani”, preconizează Andrieș.
Primarul Gheorghe Andrieș crede că și Legea 416/2001 este greșit concepută, deoarece asigură ajutoare și pentru cei care sînt buni de muncă. „Din 4.000 de hectare de teren ale comunei, 700-800 sînt lăsate pîrloagă de către proprietari. Cei care vor ajutoare ar putea să ia teren în arendă și să-l muncească. Ar cîștiga un ban cinstit, prin muncă. Chiar dacă nu i-au în arendă, cei buni de muncă ar putea lucra ca zilieri, în loc să stea cu mîna întinsă în față la Primărie”, spune Andrieș.
Legea 416/2001 are unele prevederi, cum sînt cele privind normele de venit, menite tocmai să reducă abuzurile (legale sau la limita legalității) ale autorităților locale. Ceea ce n-a prevăzut legea, însă, au fost tocmai evaluările veniturilor obținute de oameni de pe urma propriilor bunuri. Cifrele au fost lăsate la latitidinea consiliilor locale. Asta a dus la situații cînd, în unele comune, jumătate sau chiar mai mult din populație trăiește din bani publici, iar în alte localități numărul nevoiașilor ajutați de la buget este de ordinul zecilor sau chiar mai puțin. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns