• în ultimii doi ani, au murit înainte de a împlini un an 310 copii • trei sferturi din decese au fost cauzate de afecțiunile respiratorii, malformații și nașterea înainte de termen
Datele statistice culese de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din rețeaua medicală a județului indicau, la sfîrșitul anul trecut, o ușoară scădere a mortalității infantile față de cea din 2001. Din păcate, datele nu sînt la fel de îmbucurătoarea pentru toate localitățile județului. În mai multe zone, rata mortalității infantile a crescut anul acesta. Cele mai multe cazuri de mortalitate infantilă s-au înregistrat anul acesta în zona rurală arondată spitalelor din Buhuși, Comănești, Moinești și Bacău. „Singurele localități în care decesele la mia de nou-născuți au scăzut față de anul trecut sînt Podu Turcului și Tîrgu-Ocna. În ultimii doi ani, cele mai multe decese în rîndul copiilor cu vîrste între 0-1 an au fost provocate de afecțiunile respiratorii. Pe locul doi în rîndul cauzelor mortalității infantile s-au clasat, tot în ultimii doi ani, malformațiile congenitale și prematuritatea”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP. Cazurile de mortalitate infantilă sînt înregistrate în maternități, secții de pediatrie și boli infecțioase, dar și la domiciliu.
În topul negru al mortalității infantile s-au intalat anul acesta comunele Filipeni, Berești și Izvorul Berheciului. Aici, rata mortalității printre copiii cu vîrste de pînă într-un an aproape s-a dublat. Dacă anul trecut, în primul trimestru al anului se înregistrau 16 decese la mia de nou-născuți, în aceeași perioadă a anului 2003, mortalitatea infantilă a crescut la 30. O creștere semnificativă a deceselor în rîndurile celor mici a fost resimțită și în comunele Balcani, Scorțeni și Solonț. Aici, rata mortalității infantile a crescut anul acesta de la 18 la 24 de decese. „La Dărmănești, de exemplu, unde anul trecut nu se înregistrase nici un deces în rîndul nou-născuților, anul acesta au apărut deja patru cazuri. O localitate în care nu s-a înregistrat anul acesta nici un deces la copii mici este Tătărăști. Motivul îl constituie faptul că, în sfîrșit, există în comună un medic de familie, pentru că, pînă acum, Tătărăști era singura localitate a județului unde nu exista medic”, a adăugat doctorița Cojocaru. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns