• pentru anul 2004, deducerea se va face la regularizare
Deducerea cotizației de sindicat în calculul venitului net din salarii la funcția de bază ar putea să-i pună în dificultate pe contabili. De aceea, Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, informează că baza legală pentru 2003 este, în acest caz, Legea 54/2003. „În cazul în care cotizația de sindicat s-a dedus, lunar, din venitul brut, se recunoaște fiscal, iar venitul net se preia din statul de salarii pentru fiecare lună și se înscrie în Fișa Fiscală1”, spune Radu. De asemenea, în cazul cînd cotizația de sindicat s-a dedus lunar din venitul net, s-a reținut lunar din salariul net sau a fost plătită de persoanele încadrate în muncă la organizația sindicală justificată cu documente, se procedează astfel: venitul net se preia din statul de salarii pentru fiecare lună și se înscrie în fișa fiscală 1, iar suma anuală a cotizației de sindicat se înscrie cu semnul minus (-) în aceeași fișă fiscală.
Pentru anul 2004, baza legală de deducere a cotizației de sindicat este Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (art. 61 și 86); Ordinul ministrului finanțelor 192/2004 privind fișele fiscale pentru anul 2004. În cazul în care cotizația de sindicat s-a reținut lunar din salariul net, se procedează astfel: venitul net se preia din statul de salarii pentru fiecare lună și se înscrie la col.1, lit. A, cap. V din Fișa Fiscală 1, iar suma anuală a cotizației de sindicat se înscrie la rîndul D1, cap. V din FF-1.
„În cazul cînd cotizația de sindicat a fost plătită de persoanele încadrate în muncă la organizația sindicală venitul net se preia din statul de salarii pentru fiecare lună și se înscrie la col. 1, lit. A, cap. V din FF-1, iar suma anuală a cotizației de sindicat se înscrie la rîndul D2, cap. V din FF-1”, spune Radu. El precizează că, pentru anul 2004, cotizația de sindicat nu se deduce lunar din venitul de calcul impozabil, ci numai prin operațiunile de regularizare a impozitului pe venit efectuate de angajatori, prin fișele fiscale FF1 sau de către unitatea fiscală, prin Deciziile de impunere. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns