Crescătorii de vaci de lapte și de carne din zonele defavorizate ale județului Bacău mai pot depune cererile de plată aferente anului 2013 pentru obținerea ajutorului specific până pe 15 iulie. „Numărul relativ mic de cereri depuse până acum – ne-a declarat directorul executiv al Centrului Județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Gabriela Mazilu -, sub 25% din numărul cererilor depuse în anul 2012, arată că este posibil ca cei mai mulți crescători să vină cu cererile în ultimele zile. Pentru a evita aglomerația, le recomandăm să vină la noi din timp”.
În județul Bacău, această măsură de sprijin poate fi accesată de crescătorii de vaci care au exploatații în Zona Montană Defavorizată (Agăș, Asău, Balcani, Berzunți, Brusturoasa, Comănești, Dărmănești, Dofteana, Ghimeș-Făget, Mănăstirea Cașin, Oituz, Palanca, Slănic Moldova, Solonț, Târgu Ocna și Zemeș) și în Zona Defavorizată de Condiții Naturale Specifice (Cleja, Colonești, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvănești, Gura Văii, Helegiu, Livezi, Motoșeni, Orbeni, Plopana, Răchitoasa și Stănișești).
Sprijinul este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă. De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte și/sau de bivolițe de lapte și/sau de taurine din rase de carne și/sau metișii cu rase de carne. Solicitanții trebuie să depună o cerere pentru toate exploatațiile deținute cu cod de exploatație înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor, de la ANSVSA, la Centrul județean al APIA.
Pentru cei care au vaci de lapte trebuie să fie înregistrați în sistemul de administrare a cotelor de lapte, iar ajutorul specific se poate solicita pentru un 2 – 15 vaci de lapte. Vacile de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie menținute pe o perioadă de reținere de 6 luni de la data limită de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014), la adresa exploatației/locației menționată în cerere. Ajutorul specific pentru vaci de lapte se acordă anual.
Pentru bivolițe de lapte se poate solicita ajutor specific pentru maximum 50 de capete pe beneficiar. Acestea trebuie menținute pe o perioadă de reținere de 6 luni de la data limită de depunere a cererilor, la adresa exploatației/locației mentionată în cerere. Ajutorul specific pentru bivolițe de lapte se acordă anual.
Pentru taurine din rase de carne se solicită ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maxim 90 de capete pe beneficiar. Acest ajutor se acordă o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul mascul și/sau femelele care au vârsta de maximum 25 de luni la data ieșirii din exploatație cuprinsă în perioada 1 august a anului calendaristic precedent – 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, respectiv maximum 25 de luni la data de 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, pentru tineretul existent în exploatație. De asemenea, sprijinul se acordă anual pentru vaci din rase de carne și pentru vaci metise cu rase de carne și o singură dată în viață pentru taurii din rase de carne din specia taurine. (Petru DONE)
Lasă un răspuns