Numarul abaterilor in domeniul sanatatii si securitatii in munca, precum si cel al accidentelor de munca inregistrate in 2009, la angajatorii bacauani, a scazut simtitor fata de anul precedent. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau, in domeniul constructiilor, cel in care – arata statisticile – se petrec majoritatea accidentelor de munca, anul trecut acestea au fost zece, fata de 22, in 2008. “Din totalul accidentelor petrecute in 2009, opt s-au soldat cu incapacitate temporara de munca, iar doua au fost mortale. In 2008, trei oameni si-au pierdut viata la locul de munca, iar restul s-au ales cu incapacitate temporara”, a prezentat situatia inspector Maria Taras, ITM Bacau. Totodata, spune aceasta, abaterile de la legea privind sanatatea si securitatea in munca depistate la angajatorii din constructii bacauani, pe tot parcursul anului trecut, sint si ele semnificativ mai putine decit cele inregistrate in anii anteriori. “In judet, anul trecut, au fost verificate 175 de societati de constructii, unde s-au depistat 223 de deficiente. Au fost sanctionati contravenetinal 93 de angajatori. Totodata, au fost sistate doua locuri de munca. Fata de 2008, se evidentiaza o scadere a numarului de deficiente”, a spus Taras.
Criza, bat-o vina!
Aparent imbucuratoare, cifrele care arata scaderea la jumatate a accidentelor de munca inregistrate in 2009 fata de 2008, in judetul Bacau, sint legate, din nefericire, tot de criza financiara. Cu alte cuvinte, sustin insisi reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau, au fost mai putine incidente nefericite nu din cauza ca angajatorii s-au disciplinat si si-au luat cu rigurozitate masurile de protectie privitoare la sanatatea si securitatea in munca, ci din cauza ca, pe fondul crizei, numeroase firme si-au suspendat activitatea. “Mai putine firme, inseamna mai putini oameni la munca si drept urmare riscuri zero de accident la serviciu. Acestea fiind motivele reale ale scaderii numarului de abateri de lege, precum si de accidente, nu putem spune ca fenomenul este datorat disciplinarii angajatorilor”, a precizat Maria Taras. Cele mai multe abateri de la legea sanatatii si securitatii in munca sint nerealizarea evaluarii de catre angajatori a riscurilor la locul de munca, neinstruirea corespunzatoare a muncitorilor, neacordarea echipamentelor de protecttie sau neutilizarea lor, lipsa amenajarilor si dotarilor la locul de munca pentru prevenirea caderii in gol, utilizarea de schele si scari necorespunzatoare, de instalatii neverifcate, neprotejarea malurilor etc. Consumul de alcool este, de asemenea, una dintre cauzele principale care au condus la producerea accidentelor de munca. Pentru toate aceste deficiente, dar nu numai, in 2009, inspectorii muncii au aplicat amenzi in valoare 196.000 lei. Ei atrag totodata atentia ca verificarile la angajatori vor reincepe pe masura ce acestia pornesc activitatea, odata cu intrarea in sezonul cald.
Diana a zis
pai normal ca a scazut nr.accidentelor de munca………nimeni nu mai munceste…..clar,o sa observati si o imbunatatire a calitatii mediului tot din aceasta cauza si o sa ziceti ca aceasta criza a avut efecte benefice!Ce articol de rahat!