Fie ea pop, rock, house, dance, manele sau clasică, muzica a încîntat oamenii timp de secole. Dacă în urmă cu vreo sută de ani la modă erau concertele unor mari maeștri, cum ar fi Beethoven, Mozart sau Enescu, acum „se poartă” alte genuri, dansabile, optimiste sau, dimpotrivă, ce exprimă o critică pe care tinerii o adresează societății.
Părinții încearcă să ne impună muzica tinereții lor: tata își scoate discurile prăfuite și ne „invită” să ascultăm trupe din anii ’60 – ’70, iar mama e complet exasperatã de „pletoșii” cărora le cumpărăm albumele, însă ei refuză să o accepte pe a noastră.
Se duce, de asemenea, un crîncen război între „maneliști” și fanii altor genuri. Adesea am auzit în jurul meu, din partea colegilor, „rockeri”, „houseri”, cuvinte ca „doar mediocrii ascultă manele”. Nu aș vrea să fiu acuzatã cã aș face parte dintr-o tabără sau alta, dar cred că fiecare are dreptul să facă ce vrea; tinerii nu pot fi clasificați în intelectuali și mediocri doar pentru că gustă muzică clasică sau manele.
Acum, printre preferințele tinerilor se află hip-hop-ul, dance-ul, chiar și rock-ul are fanii săi înfocați, dar house-ul ocupă primul loc în top.O găselniță de ultimă oră sînt influențele orientale care se pare că au prins minunat. Însă oare pentru cît timp?
Muzica adolescenților este, poate, zgomotoasă și ostilă (și aici părinții ar fi de acord) însã ea reprezintã lumea așa cum ei o simt și o percep.
Tînărul din ziua de azi se află în impas, din multitudinea de stiluri el trebuie să aleagă ceva astfel încît să nu fie marginalizat de prieteni și să nu intre în conflict cu părinții. Mulți sînt cei care se declară dezamăgiți de muzica secolului XXI: melodiile sînt asemănătoare, iar versurile, fără subtext, nu mai sensibilizează. Însă e destul de greu să mai fii original, avînd în vedere că toate genurile muzicale sînt posibile datorită celor 8 note de pe portativ învățate la școală. Cert este că muzica încă se mai poate „reinventa” și avem atîtea exemple în marile formații care au născut adevărate curente culturale (pînă și în vestimentație sau mod de viață).
Un lucru cît se poate de îmbucurător este faptul că tinerii sînt preocupați de muzică, indiferent de gen, dovadă fac locurile pline la concerte, cîntecele pe care le aud pretutindeni, asaltul magazinelor de specialitate și site-urile muzicale. Adesea se spune că „muzica este balsam pentru suflet” așa că, nu țineți cont de gura lumii și ascultați ce vă place!!! (Andreea LUPU)
Lasă un răspuns