Încheierea unei asigurări auto elimină problemele legate de costurile legate de reparațiile care ar urma unui nedorit accident.
• RCA – Asigurarea de răspundere civilă auto. Legea prevede ca RCA să fie încheiată de toți posesorii de autovehicule înmatriculate în România. Este utilă atunci cînd comiteți, din vină proprie, un accident, producînd daune altei persoane, mașinii sau bunurilor acesteia. Dacă aveți asigurare, nu plătiți în mod direct pagubele produse. Acestea vor fi acoperite în întregime de societatea de asigurãri. RCA nu vă despăgubește dacă sînteți vinovat de producerea accidentului.
• Asigurarea pentru avarii – CASCO
CASCO e obligatorie pentru șoferii prevăzători. Despăgubește pentru avarii produse de ciocniri, loviri, căderi în prăpastie sau în apă, căderi de corpuri pe mașină, incendiu, explozie, calamități naturale, dar și dacă v-a fost furată mașina. Mașina se asigură la valoarea sa reală – valoarea la care se comercializează un autoturism nou de același tip, din care se scade uzura, stabilită în raport cu vechimea acestuia. În funcție de valoarea asigurată, se stabilește mărimea primei de asigurare anuale. O asigurare „Full CASCO” poate să coste 6,5 la sută din valoarea mașinii.
În caz de avarii, calea de urmat este: poliție, constatare, reparare, depunerea actelor, rambursarea valorii reparațiilor. Trebuie mers la poliție și apoi la serviciul daune al societății de asigurare, pentru constatarea pagubei. Se întocmește dosarul de daună, care cuprinde: contractul de asigurare și documentul ce atestă achitarea la zi a primelor de asigurare, permisul de conducere și talonul, pentru daune CASCO, sau o copie după tichetul de asigurare și certificatul de înmatriculare, pentru daune RCA, însoțite de procesul-verbal.
Precizări în legătură cu RCA
Intră în vigoare la 48 de ore după ce a fost semnată. Se poate încheia la începutul fiecărui an, pentru întreg anul sau fracționat, pe primele cinci luni și apoi pe următoarele șapte.
Limitele despăgubirilor acoperite de RCA, pentru 2003:
– între 1.000.000 – 800.000.000 lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite, în caz de avariere sau distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale de peste un milion de lei;
– pînă la 200.000.000 de lei pentru fiecare persoană, dar nu mai mult de un miliard de lei, indiferent de numărul persoanelor accidentate, în caz de vătămări corporale sau deces.
Costul unei asigurări CASCO
Exemplu: o Dacie Berlină, an de fabricație 2000, înmatriculată, pentru prima dată, la 12.05.2000. Mașina este prevăzută cu alarmă auto. Un automobil nou de acest tip are un preț, la zi, de circa 3.900 de euro. Scăzînd din această sumă uzura, valoarea pentru care se asigură mașina se ridică la 2.923 de euro. Pentru această Dacie se plătește o primă de asigurare anuală de 61,87 de euro. Dacă autoturismul este distrus parțial, asigurătorul plătește reparațiile. Dacă însă este distrus integral sau furat, despăgubirea constă în plata contravalorii sumei asigurate. Deci, în caz de avarii, veți fi despăgubit cu o sumă de maximum 2.923 de euro. Este bine de știut că, după fiecare pagubă, suma asigurată se micșorează, pentru restul perioadei de valabilitate a poliței, cu suma acordată drept despăgubire. Prima de asigurare rămîne neschimbată. CASCO se poate încheia pe o perioadă de 1-12 luni. Ea devine valabilă la data semnării, dar nu înainte de plata primei sau ratei de asigurare. Este bine să se asigure și dotările suplimentare ale mașinii (casetofon, trapă etc.), deoarece sînt țintele favorite ale hoților.
Lasă un răspuns