• pînă după alegeri, nici unul dintre cei doi viceprimari ai Bacăului nu va mai permite accesul presei în timpul audiențelor • Dumitru Sechelariu este și mai tranșant: cît va mai fi primar, picior de ziarist nu va mai pătrunde în biroul său în timpul audiențelor
Începutul acestui an pare să fi adus o adevărată revoluție în modul de lucru al liderilor administrației publice băcăuane cu cetățenii. Despre deciziile luate la nivelul instituției nu mai au voie să vorbească decît persoanele aflate în conducerea Primăriei Bacău sau, mai nou, șeful Corpului de Control al Primarului. În plus, audiențele care erau publice, pînă în urmă cu cîteva săptămîni, au început să fie ținute cu ușile închise. Primul care a pus filtru reprezentanților presei la intrarea în biroul său a fost primarul Dumitru Sechelariu. Exemplul său a fost repede urmat și de adjuncții săi, care, de la începutul lunii februarie nu au mai permis nici unui jurnalist din presa locală să asiste la audiențele ținute în fiecare zi de marți. Așa s-a întîmplat și ieri, cînd gardianul aflat la ușa cabinetului viceprimarului Laurian Lucaș s-a pus stavilă în calea jurnaliștilor.
Dacă în ceea ce îl privește pe viceprimarul Dragoș Benea numărul celor care solicită, de regulă, să intre în audiențe poate fi numărat pe degete, zeci de băcăuani cer, în schimb, ajutorul viceprimarului Laurian Lucaș, pentru rezolvarea problemelor pe care le au. Necazurile oamenilor sînt multe, de la lipsa unui acoperiș deasupra capului pînă la neclaritățile legate de întocmirea actelor necesare pentru eliberarea unor avize de funcționare sau de construcții. Modul în care au fost rezolvate toate aceste probleme rămîne, însă, un mister cîtă vreme doar viceprimarul Laurian Lucaș și cei pe care i-a avut în față știu ce au vorbit. „Puteți să mă întrebați acum despre ceea ce am discutat în timpul audiențelor”, ne-a răspuns viceprimarul Laurian Lucaș la cîteva ore după terminarea întîlnirii cu cetățenii.
Primarul Dumitru Sechelariu a declarat ieri că singura responsabilă pentru luarea deciziei de a interzice accesul presei în timpul audiențelor este tot mass-media, care nu s-a dovedit a fi suficient de obiectivă în relatări. La rîndul său, viceprimarul Dragoș Benea a precizat că, și el, și viceprimarul Lucaș vor proceda la fel pînă după campania electorală. „Nu e valabil și pentru mine. Eu sînt hotărît să procedez așa și în timpul mandatului viitor”, a spus, sigur pe el, primarul Sechelariu. Decizia luată de liderii administrației publice băcăuane se dovedește a fi mai mult decît discutabilă. „Audiențele ținute de liderii administrațiilor publice locale trebuie să fie publice atîta vreme cît acolo se discută subiecte de interes general. Aplicarea legilor privind venitul minim garantat sau legate de fondul funciar sînt subiecte de interes public. Presa are dreptul să preia exemplele concrete ce sînt prezentate în audiențe privind modul în care se aplică una sau alta dintre legi. Admint că pot fi cazuri concrete în care cei care vin să ceară ajutorul liderilor administrației au probleme personale. Atunci, da, se poate solicita ca, pentru scurt timp, presa să părăsească sala în care se țin audiențele, după care să revină să asiste la cazul următor”, ne-a declarat secretarul geneneral al Prefecturii Bacău, Gheorghe Hură. „Nu trebuie să uităm că aproape 90% dintre cei care vin la mine în audiențe sînt cazuri sociale. Nu cred că este o informație de interes public dacă sprijin, sau nu, cu anumite sume de bani pe cineva”, a venit răspunsul primarul Sechelariu.
Multe dintre cazurile prezentate în audiențe au fost soluționate și cu ajutorul presei
În urmă cu mai bine de un an, una dintre femeile care a solicitat audiență la primarul Sechelariu a făcut dovada că a mituit pe unul din angajații primăriei. Chiar dacă, pînă la urmă, probele pe care le-a adus s-au dovedit a fi discutabile, femeia a căpătat curaj și și-a învins temerile știind că are în față reprezentanții presei. Inspectorul în cauză a fost sancționat, iar de atunci, mulți dintre colegii săi au deschis de zece ori ochii înainte de a comite măcar un gest a cărui legalitate putea fi discutabilă. Tot în urmă cu cîteva luni, o altă femeie din Bacău a venit și i s-a plîns viceprimarului Lucaș că nu are nici un leu pentru a da șpagă doctorilor care îi tratează băiatul. Prezentat în presă, cazul a pus pe jar întreg personaul sanitar din spital, iar băiatul femeii a fost îngrijit ca și cum ar fi fost cel puțin fiu de ministru. Un alt băcăuan a primit, în urma unui caz semnalat tot la audiențe, o amendă de cîteva zeci de milioane de lei pentru că nu avea încă autorizație de construcție chiar dacă ajunsese cu zidurile pînă aproape de mansardă. Zeci de băcăuani care avea chiar și cele mai mici neclarități legate de întocmirea autorizațiilor de construcții au dat năvală în săpămînile următoare la primărie pentru a-și rezolva priblemele.
O femeie proaspăt întoarsă din Iordania s-a prezentat la viceprimarul Lucaș să îi ceară sprijinul. Cazul femeii a fost prezentat în presă, iar după cîteva săptămîni, la sediul primăriei din localitatea în care își avea domiciliul femeia s-au adunat zeci de pachete de ajutoare pentru ea și pentru copiii săi. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns