– sprijinul acordat de stat familiilor sărmane a crescut, de la 1 iulie, cu 30 la sută – tot de luna aceasta, s-a mărit cu doar 8,5 la sută și venitul minim garantat acordat celor care nu au serviciu și nici alte surse de trai – în total, luna trecută, statul a ajutat familiile sărmane cu alocații totale de peste 55 miliarde de lei vechi – alte 97 miliarde de lei vechi au reprezentat asistență socială prin venitul minim garantat
Florentin RADU
Venitul minim garantat a crescut, din această lună, cu 8,5 la sută. O altă majorare, de doar 4,5 la sută, va interveni anul viitor. Tot de la 1 iulie, a crescut cu 30 la sută și alocația pentru susținerea familiei. Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău vor primi bani mai mulți ca ajutor din partea statului aproape 14.500 de beneficiari de alocații pentru susținerea familiei și peste 8.300 de beneficiari de ajutor social. Sumele acordate ca venit minim garantat de la care se pleacă în calcularea ajutoarelor sociale sunt de 136 lei pentru persoana singură (față de 125 de lei cât a fost până la 1 iulie), 244 lei pentru familia formată din două persoane (față de 225 de lei), 342 lei pentru familia cu trei membri (față de 313 lei), 423 lei pentru familia formată din patru persoane (față de 390 de lei), 505 lei pentru familia cu cinci membri (față de 462 de lei) și câte 35 de lei (față de 31 de lei) în plus pentru fiecare persoană care depășește numărul de cinci.
Locul șase pe țară
În 2012, Bacăul s-a aflat pe locul șase pe țară în clasamentul județelor cu cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat, având 7.498 de beneficiare, după Dolj cu 12.765 familii, Buzău cu 8.639, Vaslui cu 8.365, Galați cu 7.916 și Teleorman cu 7.667 de familii. Numai în luna iunie, la nivelul județului, alocațiile acordate familiilor sărmane prin AJPIS Bacău a fost în total de peste 5,5 milioane de lei (peste 55 miliarde de lei vechi), în vreme ce alte aproape 9,7 milioane de lei (peste 97 miliarde de lei vechi) au fost plătite sub formă de venit minim garantat. Evident, cele mai multe familii și persoane asistate de stat provin din mediul rural.
O dată la trei luni
Pentru a primi ajutor social de la stat, o dată la trei luni, băcăuanii apți de muncă au obligația de a dovedi cu acte că sunt în căutarea unui loc de muncă. Documentele se eliberează de instituția locală de șomaj. Valoarea ajutorului social se stabilește ca diferență între nivelul venitului minim garantat și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistență socială și se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar. Solicitantul trebuie să depună la primăria de domiciliu o cerere și o declarație pe propria răspundere, însoțite de actele care să indice componența familiei și veniturile membrilor acesteia. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă toate veniturile, altele decât cele care pot fi dovedite cu acte. Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local. Prestațiile însă, nu trebuie să depășească regimul normal de lucru și, în plus, să respecte normele de securitate și igienă a muncii.
H2SO4 a zis
Venitul minim garantat, o invitatie legala la trindavie.Citi dintre beneficiarii acestui venit muncesc macar 10 ore pe luna in folosul comunitati ? Citi dintre ei desfasoara activitati utile sau sunt interesati de ocuparea unui loc de munca ? Dar daca din curiozitate mergeti prin bodegi si birturi o sa constatati ca 80% dintre ei sunt clienti fideli. Unui pensionar care a muncit 30-40 de ani statul ii da o pensie in bateie de joc,cu putin mai mare decit venitul minim garanta . La care statul nu scapa ocazia sa aplice impozitari,dupa care ramii in mina aproape cu egalul vanitului minim garatat.De aproape cinci ani pensionarul nu a beneficiat de o majorare , pe cind ,,defavorizati,,beneficiaza din plin si vad ca o duc bine.Ei sunt masa de manevra a politicienilor in campanii si de ei iubiti nostri guvernanti trebuieste sa se ingrijeasca sa nu le lipseasca bautura.Pensionarului i s-a aplicat principiul lamiei,storsi pina la ultima picatura dupa care se asteapta iesirea lor din peisaj pe cale naturala. Toti avem batrini in familie, parinti, bunici si toti asistam neputiinciosi la umilirea lor generalizata de niste nulitati ajunse la guvernari pe proptele politice. O tara de lichele si de trintori cu venitul minim garantat.
bibi a zis
CE SPUNE H2SO4 ESTE CORECT !!