• țăranii, însă, tot nu pricep de ce trebuie să-și anestezieze porcii din bătătură înainte de a-i sacrifica • medicii veterinari spun că patronii s-au pus la punct cu noile cerințe europene, de teama amenzilor usturătoare
Mulți dintre țăranii din județul nostru nu pricep în ruptul capului de ce trebuie să-și anestezieze ei animalele înainte să le taie. Buimaci, oamenii s-au prins cu mîinile de cap, cînd au auzit ce potop de amenzi pot primi dacă sînt descoperiți că stresează animalele. „Că primești amendă pentru că le bați, cu asta chiar sînt de acord. Am văzut niște nenorociți de țigani care băteau un cal în tîrg la Șerbănești, de-mi venea mie, om bătrîn, să plîng. Da’ să mă amendeze că îmi duc porcul înghesuit în camion la tîrg sau că nu-l „corentez” înainte de a-l tăia, asta chiar că nu mai pricep. Ziceți că așa au spus englezii și francezii? Păi ce Doamne, iartă-mă!, au ei cu porcu’ meu?! Ce, eu mă duc în orgada lor cînd își taie animalul?”, întreabă năuc Alexandru Macovei, un locuitor din Letea Veche.
Legea este însă în vigoare și trebuie respectată, pentru ca și în acest domeniu să ne aliniem la legislația din statele membre ale Uniunii Europene. Prevederea spune că patronii de abatoare trebuie să fie atenți la modul cum trasportă animalele, cum le comercializează și mai ales cum le sacrifică. Altfel spus, țăranul neaoș și cei din abatoare nu mai au voie să bată animalele, trebuie să le asigure condiții optime de transport și să nu le streseze înainte de tăiere. Ideea alinierii la legislația europeană poate fi înțeleasă, în principiu. Însă nu putem să nu vedem că străinii ne impun să ne ocupăm de aspecte mărunte, în timp ce pensionarii se împrumută la CAR pentru a-și plăti întreținerea, iar bolnavii mor pe stradă cu rețetele în buzunar, pentru că nu au bani să și le cumpere.
Prevederile sînt și mai drastice pentru proprietarii abatoarelor, indiferent de capacitatea lor. De cînd au intrat în vigoare aceste reglementări, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) fac controale peste controale prin județ, ca să vadă dacă patronii le respectă. Dacă la început găseau fel de fel de nereguli pe baza cărora patronii riscau să le fie închise firmele, acum deficiențele sînt mult mai puține și pot fi remediate pe loc. Inspectorii au trecut de curînd pragul P. F. Răuță Ioan din Răcăciuni, o fermă de carantină pentru export ovine aparținînd societății Condor Invest SRL Agroindustriala, ferma de păsări aparținînd societății Your Friend SRL din Secuieni, dar nu s-au găsit decît nereguli minore. În privința abatoarelor verificate, respectiv Titela SRL din Buhoci, Ermano din comuna Negri, Departamentul Carbac – Agricola Internațional, inspectorii nu prea au avut ce consemna. „Nu am găsit probleme deosebite la aceste abatoare. De altfel, societatea Agricola Internațional este singura din Bacău agreată de organismele Comunității Europene în privința modului de respectare a prevederilor în materie încă de multă vreme, așa că nu se pune problema să fi găsit mijloace auto de transport neautorizate din punct de vedere sanitar sau lipsa adăposturilor și a aparatelor electrice de anesteziat animalele, înainte de sacrificare”, ne-a spus medicul veterinar Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de igienă al DSV Bacău. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns