Tot mai puțini băcăuani se închină la Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț
De șase ani încoace, la biserica „Precista” din Bacău este adusă în pelerinaj icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea Neamț. Spre deosebire de alte icoane, aceasta este deosebită prin aceea că Sfînta Fecioară apare reprezentată avînd trei mîini. „Icoană a fost adusă de Sfîntul Paisie Velicicovski, în secolul al XVIII-lea, de la mănăstirea Hilindaru, din Sfîntul Munte Athos, iar în anul 1812, a fost înveșmîntată în argint”, ne-a spus părintele Eftimie, unul dintre cei doi călugări de la mănăstirea Neamț care însoțește icoana. El ne-a explicat și de ce apare în sfînta icoană Maica Domnului cu trei mîini. „Este vorba despre o minune petrecută în secolul al VIII-lea. Conform tradiției, în timpul prigoanei contra Sfintelor icoane, unul dintre cei mai mari apărători a fost Sfîntul Ioan Damaschin. Împăratul Leon, mîniat că el nu încetează cu scrierile sale, a poruncit să i se taie mîna dreaptă. Îndurerat, Sfîntul Ioan Damaschin a petrecut toată noaptea în rugăciune în fața icoanei, invocînd ajutorul Maicii Domnului. În chip minunat, a doua zi, dimineață, mîna Sfîntului era pusă la loc. I-a rămas în schimb un semn acolo unde mîna s-a prins”, ne-a povestit părintele Eftimie.
Adusă la Bacău în urmă cu trei zile, la inițiativa preoților slujitori la ctitoria ș”Precista”, icoana Prea Sfintei Fecioare, cunoscută și ca una dintre icoanele făcătoare de minuni, a devenit principalul loc de pelerinaj pentru creștinii băcăuani. Sute de credincioși vin zilnic, de la primele ore ale dimineții și pînă seara tîrziu, să se închine și să aducă o ofrandă Maicii Domnului. „Nu eram siguri că Icoana Maicii Domnului va veni și anul acesta pentru că au fost mai multe greutăți. Însă, la rugămințile credincioșilor, am insistat și noi pe lîngă Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei, și am reușit să continuăm acest pelerinaj început acum șase ani”, ne-a declarat preotul protopop Constantin Tomozei, de la biserica „Precista”.
Ieri la prînz, lîngă biserica în curtea căreia se află curtea domnească a lui Alexăndrel Vodă, era un grup de elevi, sosiți cu profesoara de religie pentru a se închina la Icoana Maicii Domnului. În sfîntul lăcaș, cîțiva oameni așteptau să-și descare sufletele apăsate de greutățile și păcatele cotidine, la cei doi preoți aflați la datorie în acest sfînt post al Paștelui. Unii mai intrau în biserică și se duceau direct la icoana făcătoare de minuni aflată lîngă catapeteasmă. Cu lumînări în mînă, cu flori sau pur și simplu cu gînduri, oamenii se îndreptau spre icoana Maicii Domnului, se închinau și ieșeau. Liniștea și pacea păreau cuvintele ce făceau legea în sfîntul lăcaș. Sau poate resemnarea și tristețea unei vieți care devine din ce în ce mai grea.
În sfîntul Altar l-am întîlnit și pe părintele Eftimie, trimis de starețul mănăstirii Neamț la Bacău. Zîmbitor, cu o privire albastră ruptă de grijile vieții lumești, părintele Eftimie a venit pentru a doua oară la Bacău, ca însoțitor al sfintei icoane. „Comparativ cu anii trecuți, a scăzut numărul credincioșilor care au venit să se închine la sfînta icoană. Nu știu care este motivul, nu pot să-mi explic, însă sînt pe an ce trece mai puțini”, ne-a mărturisit părintele Eftimie. O posibilă explicație la acestă concluzie ne-a oferit-o unul dintre credincioșii prezenți în fiecare an la acest eveniment spiritual. „Oamenii nu mai vin în număr așa de mare pentru că așteaptă minuni. Vin, se roagă și așteaptă să se întîmple ceva extraordinar. Vor o minune imediată. Cred că, în fața sfintei icoane, lucrurile se modifică repede. Li se pare că o icoană este asemeni unui talisman. Și, dacă văd că nu se întîmplă minunea, nu mai vin”, ne-a spus unul dintre credinicioși.
Se poate ca el să aibă dreptate. Băcăuanii nu mai au răbdarea necesară apropierii de Dumnezeu. Vor ca totul să aibă loc repede. Confundă rugăciunea cu lumea materială. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns