• după cinci ani de lucrări, RAGC va finaliza luna viitoare cele cinci proiecte derulate cu credite BERD • programul de furnizare a apei a crescut cu zece ore pe zi, dar a fost necesară o investiție de opt milioane de dolari • RAGC speră să obțină finanțare pentru alte două proiecte de la Uniunea Europeană
Regia Autonomă de Gospodărire Comunală (RAGC) Bacău trebuie să finalizeze pînă în luna noiembrie și ultimul dintre cele cinci proiecte finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Proiectele contractate de RAGC cu BERD în anul 1997 prevedeau înlocuirea a 50 de km de rețea, contorizarea la nivel de scară de bloc, înlocuirea și automatizarea pompelor din fronturile de captare de la Mărgineni, Hemeiuși și Gherăiești, monitorizarea presiunii apei în 20 de puncte din oraș, precum și modernizarea laboratorului și a stației de pompare de la Cărăboaia. După cinci ani de la demararea investițiilor, RAGC Bacău a finalizat toate cele cinci proiecte, mai puțin trei km de rețea de aducțiune a apei, lucrare care are termen de predare în luna care urmează.
Avantajele realizării acestor proiecte constau în diminuarea pierderilor din rețea, de la 40 – 45 %, cît era înainte de începerea lucrărilor, la 28 – 30 %. Tot ca urmare a investițiilor realizate s-a ajuns ca de la un program de furnizare a apei de 6-8 ore pe zi, cît era în 1997, băcăuanii să aibă la robinete apă cîte 16-18 ore zilnic. Există acum zone în oraș unde apa curge non-stop la robinete, 24 de ore din 24, dar și cartiere în care programul a crescut la 20 de ore zilnic. „investițiile derulate prin BERD au rezolvat problema programului scurt de furnizare a apei. În plus, prin contorizare, s-a rezolvat parțial și problema pierderilor, iar cei 50 de km de rețea realizați din fontă grafitată au contribuit și la înbunătățirea calității apei, pentru că suprafața conductelor nu mai permite formarea de depuneri, care ulterior să fie antrenate”, ne-a declarat Adrian Craiovan, director al RAGC Bacău.
Valoarea celor cinci proiecte demarate în anul 1997 se ridică la opt milioane de dolari, dintre care 4 milioane a însemnat sprijinul statului, iar 3,9 milioane de dolari, contribuția BERD. Creditul a avut o perioadă de grație de patru ani, iar în anul 2002 s-au rambursat deja două rate. Contractul încheiat de furnizorul de apă din municipiul Bacău prevede ca banii să fie plătiți într-un interval de 11 ani. Acordul de împrumut încheiat între cele două părți mai stipulează că RAGC a avut dreptul să majoreze prețul apei de trei ori. În 1998 tariful perceput pentru un metru cub de apă a crescut cu 18 %, în 1999 cu 16 la sută, iar în 2000, cu 12 %. Conform calculelor specialiștilor de la BERD și RAGC, aceste scumpiri au fost suficiente pentru a amortiza investiția realizată. Din anul 2000, prețul apei nu a mai crescut, ci doar a fost reașezat, la fiecare început al lunii iulie fiind majorat cu procentul aferent ratei inflației din anul respectiv.
În prezent, prețul unui metru cub de apă furnizată de RAGC băcăuanilor este de 6.861 de lei, iar pentru serviciile de canalizare se percepe 2.608 lei. prețul metrului cub de apă este în acest moment unul dintre cele mai mici din țară, mai ales prin comparație cu alte județe unde s-au derulat investiții cu credite BERD. Cu tot cu investițiile de miliarde de lei realizate în ultimii ani, apa furnizată locuitorilor miunicipiului Bacău nu este foarte bună din punct de vedere calitativ, fiind, în continuare, neavizată sanitar.
Alte două proiecte înaintate pentru finanțare europeană
Proiectele contractate cu BERD în urmă cu cinci ani sînt pe ultima sută de metri, iar anul acesta RAGC și Consiliul Local au inițiat deja alte două proiecte de finanțare. Valea Uzului II este programul prin care se intenționează atragerea de bani pentru alimentarea cu apă a municipiului Bacău prin aducțiunea de la Cărăboaia. Un alt program prevede înbunătățirea rețelelor de alimentare cu apă, de canalizare și a epurării apelor uzate din municipiul Bacău. Studiul urmează să fie prezentat în vederea obținerii unor finanțări din credite ISPA. Proiectul cuprinde retehnologizarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Bacău, schimbarea liniilor tehnologice pe flux, la nivelul celor existente la această oră în occident, dotarea cu utilaje performante, fiabile și cu randament crescut și eliminarea din procesul tehnologic a nămolului din aer liber, de pe patul de uscare, prin dotarea cu centrifuge. Totodată, vor fi executate o serie de trepte biologice de epurare a apelor uzate, o treaptă terțiară de eliminare a unor compuși care poluează în prezent mediul și vor fi înlocuiți 12 km de conducte de canalizare uzate
Cele două proiecte au fost înaintate către Uniunea Europeană pentru finanțare, și, în cazul în care ar urma să fie acceptate, vor fi cofinanțate în procent de 50 pînă la 70 la sută de UE, restul banilor urmînd să fie asigurați de RAGC, din credite externe garantate de către Consiliul Local Bacău sau Guvernul României, în funcție de valoarea împrumutului. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 53,5 milioane de euro, dintre care 33,5 milioane de dolari reprezintă banii alocați pentru proiectul „Valea Uzului II”, iar 17,3 milioane pentru proiectul care vizează stațiile de epurare și canalizare. Săptămîna trecută, directorul RAGC Adrian Craiovan și viceprimarul Dragoș Benea au efectuat o deplasare în Olanda, unde au prezentat proiectele unor specialiști care studiază proiectele de finațare înaintate Comunității Europene . „Decizia de finanțare va fi luată de Comunitatea Europeană, la Bruxelles. Nu știm, deocamdată, cînd va intra în discuție documentația înaintată de noi”, ne-a declarat directorul Adrian Craiovan. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns