• cinci deținuți din județul Vrancea și unul din Hunedoara au scris pe adresa Spitalului Județean că vor să doneze un rinichi, iar alți trei au căutat telefonic familia bolnavului
Vestea că în județul Bacău trăiește un bărbat pe care medicii nu l-au putut scăpa din ghearele morții decît extirpîndu-i ambii rinichi a stîrnit reacții în cele mai neașteptate medii. Pe adresa Spitalului Județean, unitate medicală în care și la această oră se află internat Aurel Iftimie, în vîrstă de 57 de ani, au sosit șase scrisori semnate de deținuți aflați în pușcării din Vrancea și Hunedoara. De la penitenciarul din Mîndrești, județul Vrancea, au scris cinci deținuți. Ei au vîrste cuprinse între 22 și 37 de ani și sînt, probabil, colegi de celulă, pentru că textul scrisorii este identic. „Am aflat de la televizor de bărbatul din Bacău care nu mai are nici un rinichi și vreau să fac o faptă bună înaintea lui Dumnezeu. Știu că am greșit atunci cînd am înfăptuit fapta și poate prin aceste gest îmi voi putea spăla păcatele”, scriu, într-unul dintre paragrafele scrisorii, deținuții din Vrancea. Călin Dican, în vîrstă de 22 de ani, aflat într-o pușcărie din Hunedoara, transmite același mesaj prin intermediul scrisorii sale, dar cere chiar și un răspuns pentru momentul în care ar putea fi scos din celulă pentru efectuarea analizelor necesare. Cei cinci deținuți care au trimis scrisori la spital nu sînt singurii doritori să devină donatori de organe. La telefonul familiei lui Aurel Iftimie, aflată la Plopana, au mai sunat alți doi deținuți din Jilava și o altă persoană aflată în libertate, care locuiește la Dej. „Sînt operat de două săptămîni și toate scrisorile și telefoanele pe care le-am primit de la persoane care doresc să-mi doneze un rinichi m-au bucurat nespus. Acum, doar Dumnezeu știe dacă vreunul dintre toți aceștia se vor dovedi și compatibili cu mine. Doar așa operația poate avea loc”, spune Aurel Iftimie, internat în secția de Nefrologie, unde urmează aproape zilnic ședințe de dializă.
Scrisorile deținuților nu vor rămîne fără răspuns. Directorul Spitalului Județean, care este și șeful secției în care este tratat bărbatul fără nici un rinichi, va înainta conducerilor penitenciarelor cereri prin care deținuții care s-au oferit să-și doneze un rinichi să fie supuși unui prim set de analize. „Voi scrie pe adresa penitenciarelor din Vrancea și Hunedoara cu rugămintea ca deținuții în cauză să fie supuși unor analize din care să reiasă starea lor generală de sănătate și, în special, cea a rinichilor lor. Rezultatul analizelor recomandate urmează să ne fie făcute cunoscute și, abia apoi, dacă starea de sănătate a deținuților este bună, pot începe testele de compatibilitate obligatorii pentru un transplant. Dacă vreunul dintre deținuții respectivi se vor dovedi a fi compatibili cu pacientul nostru, transplantul poate avea loc, la Clinica de Urologie din Cluj”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului Județean. Pînă la epuizarea tuturor etapelor medicale pe care posibilii donatori trebuie să le parcurgă, Aurel Iftimie, bărbatul căruia pe data de 15 noiembrie i-a fost extirpat și ultimul rinichi, rămîne dependent de ședințele de dializă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns