Lucrarea de referință „Biologi din România”, de George D. Vasiliu (unul din ultimii elevi ai lui Grigorie Antipa), a ieșit de sub teascurile tiparului la Editura „Ion Borcea” din Bacău. Deși era programată să apară încă din anii ’80, cartea a trebuit să mai aștepte, mai ales că autorul a murit în plină putere creatoare, lăsînd întreaga răspundere de referent științific și de editor naturalistului botanist Neculai Barabaș. „Lucrarea de față dorește să fie un instrument de cunoaștere a evoluției activității științifice a biologilor din România din trecut și a celor contemporani. Ea urmărește cunoașterea în amănunt a preocupărilor fiecărui biolog, să stabilească legături de colaborare și să ofere posibilitatea biologilor din alte țări să cunoască mai temeinic contribuția românească adusă la progresul biologiei universale”, scrie în introducere autorul.
Lucrarea nu se dorește una exhaustivă, lucru mărturisit și de George Vasiliu: „În lucrarea noastră n-am putut cuprinde pe toți biologii noștri contemporani, iar despe unii n-am dat decît sumare informații. În bună parte, aceasta se datorează lipsei de înțelegere, pasivității și chiar dezinteresului unora, din fericire foarte puțini”.
Chiar și așa, dicționarul „este o adevărată carte de vizită a biologiei românești, arătînd lumii întregi care este contribuția noastră la tezaurul cunoașterii naturii din lume”, declară în prefață academicianul Eugen A. Pora. (C. Gh.)
Lasă un răspuns