Război pentru spațiile cooperativei „Arta Croitorilor”
Prețurile uluitoare la care au ajuns spațiile comerciale și de producție din buricul tîrgului, ca și chiriile uriașe percepute de proprietarii acestora îi fac pe oamenii de afaceri să lupte cu îndîrjire ori să-și păstreze imobilele, ori să obțină altele. La mai bine de 14 ani de la Revoluție, apele s-au cam limpezit în ceea ce privește spațiile comerciale. Au rămas însă imense spații care aparțin unui sistem caracterizat drept privat, dar aflat în proprietate colectivă. Este vorba despre sistemul cooperației meșteșugărești, unde spațiile sînt administrate în colectiv și în care salariații sînt membri cooperatori, dar au și statut de acționar. În această linie se înscrie și Societatea Cooperatistă pe Acțiuni (SCA) „Arta Croitorilor” SA din Bacău. Aceasta deține spații ce însumează 6.875 de metri pătrați. Aproape 75 la sută din această supraafață, circa 5.100 de metri pătrați, fac obiectul unui adevărat război între persoanele din acționariatul firmei. Un grup dorește divizarea, adică să-și ia în proprietate părți din spații, iar altul vrea să se mențină o administrare unitară a acestora. De aici și pînă la un adevărat război, purtat mai ales prin tribunale, nu a mai fost mult. Procesele curg, iar revolta de săptămîna trecută a unei părți a acționarilor nu a fost decît un semnal că lupta de interese s-a acutizat la extrem.
Ziarul de Bacău a relatat săptămîna trecută o întîmplare petrecută la sediul cooperative, sub titlul „Revolta acționarilor de la «Arta Croitorilor»”. Era vorba atunci despre faptul că unii dintre acționari s-au împotrivit controlului economico-financiar trimis de la București, de la UCECOM. Reamintim că SCA „Arta Croitorilor” este afiliată la Asociația Teritorială a Cooperației Meșteșugărești (ATCOM), care, la rîndul său, este afiliată la UCECOM. Luni, 26 ianuarie, a început controlul efectiv, iar, a doua zi dimineață, un grup numeros de acționari s-a prezentat la sediul „Artei Croitorilor”, ca să conteste legalitatea inspecției. Protestatarii declarau atunci că
se tem de interesele obscure ce ar fi cauzat controlul. Frica lor cea mai mare e să nu piardă spațiile în care își desfășoară activitatea.
Printre acționarii revoltați s-au aflat Maria Finică, Gheorghe Ardeleanu, Filareta Munteanu, Minodora Drăgăstan, Teodora Spătaru și Florin Andreescu. De față, pe post de consilier juridic, a fost avocatul Ciprian Finică, care ne-a explicat și esența nemulțumirii acționarilor societății cooperatiste din Bacău. „Decretul-Lege 66/1990 nu prevede că UCECOM are competențe de control. Noi contestăm dreptul UCECOM de a controla actele «Artei Croitorilor». De asemenea, acuzăm lipsa de transparență a celor de la București, care nu au înștiințat Adunarea Generală a Acționarilor sau Consiliul de Administrație despre acest control. UCECOM nu este o autoritate a statului, deci nu are dreptul să vină inopinat în control. În plus, dacă e să comparăm cu instituțiile statului, acestea aduc la cunoștință învinuirea care generează controlul. UCECOM a ordonat un control ca la Gestapo, nu ai nici o posibilitate să te aperi”, ne-a spus atunci avocatul Finică.
„Controlul a apărut ca urmare a unor AGA repetate, în care am vrut să împărțim, să divizăm societatea. La grămadă, ne-am dat seama că nu mai merge. Cu cît sînt mai multe cooperative, cu atît este mai bine. Ne-am lovit de opoziția celor de la UCECOM, care nu vor să piardă controlul”, a spus acționarul Maria Finică. După 1990, din „Arta Croitorilor” s-au desprins 14 cooperative. Ani după ani, societățile desprinse au plătit chirie pe spațiile în care activau și care au rămas în patrimoniul „Artei Croitorilor”. „Probleme au fost multe, pentru că trebuia să prezentăm acte din care să rezulte că sîntem profitabili. În caz contrar, am fi fost desființați. Totul a fost bine și frumos pînă cînd ne-am dat seama că ei (cooperativa-mamă, proprietarul spațiilor – n.n.) fac datorii, iar noi ne trezim cu sechestre”, declara Finică. Ea ne-a și precizat două dintre cele mai mari imobile care au fost puse sub sechestru: „Casa Modei” și blocul numit „P^4”, din Pasajul Revoluției.
Pînă la acest sechestru, cooperatorii din societățile desprinse au primit, printr-o sentință a Curții Supreme de Justiție, statutul de acționari la „Arta Croitorilor”, de unde se desprinseseră. „Cu alte cuvinte, sîntem coproprietari pe patrimoniul acestei cooperative”, spune Finică. „După ce am cîștigat în instanță statutul de coproprietari, ei (UCECOM – n.n.) și-au dat seama că justiția ne dă nouă dreptate. Au trimis controlul peste noi ca să ne intimideze”, acuză acționarii.
„Situația e complet invers”, afirmă alt grup de acționari
Dintre cei 800 de acționari de la „Arta Croitorilor”, nu toți s-au solidarizat cu acțiunea de împotrivire la controlul trimis de UCECOM. Viorica Mihăescu, consilier juridic la societate, ne-a vizitat la redacție, în numele unui grup de acționari, format din Constantin Oprișan, Motoca Elena, Varvara Pascaru, Anton Timpu, Costică Munteanu, Doina Bîrzu, Clara Timpu, Maria Antohi, Violeta Lepădatu, Neculai Neacșu, Aneta Munteanu și Maria Schirliu. Acești acționari au dorit, prin intermediul Vioricăi Mihăescu să-și exprime punctul de vedere față de acțiunea și afirmațiile acționarilor ce s-au revoltat săptămîna trecută.
Astfel, Mihăescu ne-a declarat că „ce au făcut ei (protestatarii din ziua de marți, 27 ianuarie – n.n.) ne-a luat prin surprindere, deoarece situația e complet inversă”. Consilierul juridic ne-a prezentat un memoriu, în care se afirmă că cei veniți săptămîna trecută în cabinetul conducerii societății sînt membri asociați în cooperative meșteșugărești mici (CMM) și, potrivit Statutului au calitatea de membri asociați la SCA „Arta Croitorilor”, pentru care primesc dividende în raport cu acțiunile pe care le dețin, și nu de membri cooperatori, calitate pe care o au, potrivit Statutului cei care sînt în activitate și sînt retribuiți la „Arta Croitorilor”. „Aceștia recurg la orice mijloace, de această dată prin intermediul presei, să atace tot ce pot și, astfe, organul de control desemnat să efectueze verificări asupra neregulilor sesizate UCECOM, organism legiferat pe plan național prin Decretul-Lege 66/1990 privind organizarea și funcționarea cooperației meșteșugărești”, se mai arată în memoriu. Acționarii reprezentați de Mihăescu mai afirmă că, potrivit acestui Decret-Lege, UCECOM emite legal norme obligatorii pentru organizațiile cooperației meșteșugărești și reprezintă interesele acestora în relațiile cu organismele similare din străinătate. În acelaași timp, UCECOM urmărește, se mai arată în document, respectarea normelor emise în sistemul cooperatist din țară, așa cum ATCOM este abilitată, pe plan județean, este abilitată statutar în relațiile cu organizațiile cooperatiste. „Cum, în acțiunea «revoltaților», nu atît controlul în sine i-a deranjat, ci consecințele verificării, care, eventual, ar putea reliefa nereguli și nerespectarea unor acte normative, atunci acțiunea celor cu «scandal» nu-și avea rostul, și asta, referindu-ne la dorința acestora de «salvare a cooperației», care, în cazul intenției de blocare a controlului, le infirmă bunele «intenții»”, afirmă petiționarii. Răspunsul la această problemă îl dau tot semnatarii memoriului. Ei spun că, într-adevăr, miza sînt spațiile, care nu revin membrilor asociați în CMM, spațiile rămînînd în patrimoniul societății „Arta Croitorilor” ca unică proprietară, iar chiria pe care o plătesc societății este modică, de numai 14.000 de lei pe metru pătrat.
„Lacrimile celor avizați”
„Revoltații au omis să spună că spațiile pe care le solicită instențelor judecătorești depășesc cu mult 75 la sută față de cele în care își desfășoară activitatea, prejudiciind prin pretenții unități și secții de producție ale societății, cu afectarea locurilor de muncă ale cooperatorilor care lucrează în societate de peste 40 de ani în spațiile respective, mai bine zis dați afară din propriile spații în care lucrează, în pretenții nefiind înduioșați nici de lacrimile celor avizați. Acest fapt a generat multitudini de cereri de intervenții la instaanțe (admise), iar din pretențiile celor asociați în CMM – respinse ca inadmisibile”, mai spun acționarii. Ei aduc ca argumend al lipsei de „înduioșare” două somații înaintate prin executor judecătoresc, în Ajunul Crăciunului 2002, de două persoane dintre cele „revoltate”, prin care cereau predarea a 16 spații comerciale și a 330 de milioane de lei. Executarea silită de atunci a fost stopată tot prin instanță, iar litigiile sînt și acum pe rolul acesteia.
În memoriu, se mai afirmă că „prin pretențiile asociaților în CMM care vizează spațiile și nu părțile sociale care constituie aportul lor de capital social, dezzorganizează unități de producție și secții și afectează locurile de muncă ale cooperatorilor în activitate la «Arta Croitorilor» și contravin normelor emise în sistemul cooperatist, cu reglementări precise în domeniu, tocmai pentru integritatea patrimoniului cooperatist”
Acționarii petenți recunosc, însă, că „Arta Croitorilor” se află într-o situație „grea”, prin datoriile acumulate. Viorica Mihăescu ne-a mai precizat că, într-adevăr, două imobile se află sub sechestrul Fiscului, dar societatea cooperatistă își respectă graficul de eșalonare a plăților restante la bugetul de stat.
În acest moment, pe rolul instanțelor se află mai multe procese. La diferite niveluri, sentințele date pînă acum la cererile de divizare sau de contestare a divizării au fost contradictorii. Pînă la urmă, tot instanțele vor pune capăt războiului pentru spațiile cooperației, prin sentințe definitive și irevocabile.
SCA „Arta Croitorilor” are 800 de acționari, dintre care 65 la sută sînt și asociați în cooperativele desprinse în societăți mai mici. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns