– Prea multi bani pentru efecte prea mici – Un liceu a platit 1000 de lei pentru a participa la tirg si pina la 1700 de lei pentru materiale promotionale – Baza promovarii, in opinia directorilor: campania din scoala in scoala
Tirgul „Oferta educationala 2010”, organizat saptamina trecuta de Camera de Comert si Industrie si Inspectoratul Scolar Judetean, din Bacau, este privit de directorii de licee ca o actiune aproape inutila, care nu le aduce mai multi elevi dar le scoate bani prea multi din bugetele proprii si asa anemice. De ce participa totusi? Pentru a nu face nota discordanta si a fi prezenti in comunitate, spun reprezentantii scolilor, alaturi de alte institutii de invatamint cu care concureaza pe piata ofertei educationale din judet. Fiecare participant a platit Camerei de Comert cite 1000 de lei, suma prea mare in opinia directorilor de scoli in comparatie cu bugetul de care dispun dar si cu conditiile in care le-a fost prezentata oferta la editia 2010 a Tirgului. Expozitia „Oferte educationale 2010” a impartit etajul 1 al Complexului comercial „Central Plaza”, cu Tirgul de imbracaminte si incaltaminte al Camerei de Comert, intr-o foarte apropiata vecinatate. „Pe noi nu ne ajuta tirgul asta pentru a atrage elevi. Eficient este sa te duci la sursa, in mijlocul elevilor, sa bati terenul. Ne-am organizat deja, vom merge in scolile de clasele I – VIII din municipiul Bacau, am facut un grafic. Pentru noi taxa de participare la tirg este enorma, am acoperit-o cu bani de la comitetul de parinti, din resurse extrabugetare. E greu. Pe materialele promotionale, pliante, in special, am mai dat 1700 de lei. dar aici am adus putine, le vom duce in scoli”, a comentat Vasile Cautis, director al Colegiului National „Vasile Alecsandri” din Bacau.
Prezentare deficitara
Nici conducerea Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacau nu este foarte incintata de participarea la Tirgul ofertelor educationale. „Noi mergem prin scoli pentru promovare. dar mi se pare corect sa participam la tirg, pentru a fi prezenti la nivelul comunitatii. Consider totusi ca pentru taxa pe care am dat-o puteau sa ne ofere niste conditii mai bune. Sint niste panouri vechi, pe care se vad urmele anilor. Scolile ar fi putut beneficia de o reducere, 1000 de lei pentru trei zile este mult. Am mai dat si 500 de lei pe materialele promotionale pe care le-am adus”, a declarat Dana Enache, director al Colegiului Economic „Ion Ghica”. Chiar daca a remarcat ca editia 2010 a Tirgului a fost mai bine organizata decit precedenta, Costica Lupu, directorul Colegiului Pedagogic „Stefan cel Mare”, nu s-a aratat nici el prea multumit de participarea la expozitie, din cauza taxei mari practicata de Camera de Comert, dar si de asocierea cu Tirgul de imbracaminte. Doina Marinov, director adjunct al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau, spune, in schimb, ca tirgul este o buna ocazie pentru reprezentantii liceelor bacauane de a se intilni, chiar daca nu influenteaza optiunile educationale ale elevilor: „Nu cred ca prezentarea ofertei educationale la acest tirg schimba radical optiunea parintilor si elevilor dar este o modalitate de a ne intilni, de a-i face pe bacauani constienti de existenta noastra, nu doar izolata, ci si in comunitate, chiar in combinatia asta cu Tirgul de imbracaminte. Poate vecinatatea face o trecere mai usoara dinspre material spre spiritual”.
Scolile au beneficiat de reducere
Conducerea Camerei de Comert Bacau spune ca scolile au beneficiat de reducere la taxa de participare si ca asocierea cu Tirgul de imbracaminte este in avantajul participantilor la Expozitia „Oferte educationale 2010”. „Suma este fixata in asa fel incit sa acopere chiria la sala, constructia de standuri, realizarea de afise. Nu este un pret pe care il practicam la organizarea de evenimente economice. Noi zicem ca este buna asocierea cu Tirgul de imbracaminte, care este vizitat de foarte multi parinti. Vin la cumparaturi si pot vedea si oferta liceelor”, a declarat Mihai Tulbure, director general al Camerei de Comert Bacau. La editia 2010 a Tirgului de oferte educationale, ce de-a VIII-a, au participat 22 de institutii de invatamint liceal si universitar din Bacau si tara, printre care si Universitatea „Vasile Alecsandri” si Universitatea „George Bacovia”, din Bacau, sau Universitatea Bucuresti. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns