Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție început demersurile în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie, senator în Parlamentul României și ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale, se arată într-un comunicat al instituției.
În același dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de suspecții POP FELICIA-ELENA, directoare de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul (MRP), ALEXANDRESCU MARIA, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs și ZAHARIA MIHAI-CORNEL, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs,
toți sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale și față de ILIE VIOREL are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant.
Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017. În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.
Ilie ar fi modificat statul de funcții
Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție. Suspecților Pop Felicia-Elena, Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală și aceștia beneficiind, raportat la stadiul anchetei penale, de prezumția de nevinovăție.
Contactat telefonic, ministrul Viorel Ilie ne-a declarat că la această oră nu știe absolut nimic și nu poate comenta situația.
CG a zis
Incă un demnitar care ne face de râs la nivel național…
Eu a zis
Iti pare bine?no.
Ce mici suntem.
Horia a zis
Cum ai ajuns la Bucuresti, ai şi făcut pozna!
Democrit a zis
Naspa cu DNA-ul ăsta de la București. Nu mai poți tu aranja liniștit un concurs pe bani publici , că hop și ei să strice treaba. Oameni răi…, nu cum sunt cei de la Bacău, înțelegători.
faca ce vorTUCU a zis
Daca a ajuns sluga lui Tariceanu, se crede Dumnezeu! Numai ei si „acolitii” lor sa ocupe posturi, altii sa nu mai manance o paine. O sleahta de nesimtiti.De asta vor disparitia DNA-ului, ca sa faca ce vor, in gasca.
Lica a zis
Pai sa se verifice ce făcea pe la Moinesti. Si cu cine stătea pe la mese festive la zilele Moinestiului…cumva polițiști si procurori?
Maria a zis
Lica…ai fi vrut sa stea cu tine? Politistii si procurorii sunt ciumati?
Sissi a zis
Daca ai avea inyeligenta cat un graunte de mustar ti.ai fi dat seama la ce s.a referit. Esti proasta Mario!
uncas a zis
Aranjamente de acest au fost tot timpul, depinde cine toarna si pentru cine slujeste .
Daniel a zis
Între justiția băcăuan a supercorupta si DNA este o mare diferenta !
Cristian a zis
sa se anuleze concursul fraudat si sa se verifice de ce s-a intamplat asta….erau prea capabili stimatii concurenti care trebuiau sa stie raspunsurile?
MAFIA BUGETARA a zis
– a ramas cu mentalitatea angajarilor facute la primaria moinesti , urmand liniile directoare ale alde , psd apoi p.c.r. si pnl
MAFIA BUGETARA a zis
– cu raspuns la purtator , contestatii verificate tot de gaska primarului ,- fara o entitate macar teoretic independenta -si mereu respinse