• 141 de medici stomatologi din județ au încheiat contracte cu Casa de Sănătate doar pentru a veni în sprijinul asiguraților • din cele cîteva milioane de lei lunar, cabinetul unui medic stomatolog ar da faliment • profitul este adus de lucrările cu bani în mînă • de anul acesta, numai copiii și urgențele beneficiază de gratuități
Medicii stomatologi din județ au fost și anul acesta printre cei mai defavorizați la capitolul bani primiți de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. Pentru aceștia s-a alocat, ca și în 2003, un buget anual de 16 miliarde de lei. Contractul cu CJAS Bacău a fost semnat de 141 de cabinete medicale din județ. Aceasta înseamnă că medicii au primit lunar un plafon din care să își trateze asigurații gratuit de numai cîteva milioane de lei. Cei mai norocoși, cu vechime, au prins chiar „fabuloasa” sumă de zece milioane de lei lunar. Mai mult, din acest an, de servici medicale stomatologice gratuite beneficiază numai copiii și cei care ajung pe scaunul dentistului în regim de urgență.
Daniela Ardeleanu este unul dintre medicii stomatologi băcăuani care a încheiat contract de finanțare cu CJAS Bacău. „Contractul de finanațare cu cei de la Casa de Sănătate l-am semnat exclusiv pentru folosul asiguraților. Pentru mine, volumul de muncă este același, dar am semnat pentru a putea asigura servicii gratuite copiilor, cazurilor de urgență și pentru a putea elibera rețete gratuite sau compensate spre folosul asiguratului. Din banii din contract mai pot face într-o lună și proteza unui bătrîn”, ne-a declarat medicul stomatolog Daniela Ardeleanu.
Astfel de contracte au încheiat în județ toți cei 141 de stomatologi, pentru a veni în sprijinul asiguratului, mai ales că un serviciu contracost este destul de pipărat. Veniturile cabinetelor care au încheiat contractul cu CJAS Bacău nu este nici pe departe adus de aceste contracte, ci de intervențiile pe care medicii le fac pacienților contracost. „Persoana care nu este asigurată sau care nu este copil trebuie să plătească serviciul pe care îi oferim. Eu am încheiat contractul mai ales pentru copii, care merită măcar atît în țara asta. Și cred că și ceilalți colegi au încheiat contractul cu CJAS doar pentru pacienți”, a mai spus doctorița Ardeleanu.
Alți medici din județ au preferat să ocolească total fondurile Casei de Sănătate. „Am pacienți suficienți și îi aleg după cum doresc eu. Eu nu am vrut să mă complic cu un contract cu CJAS Bacău, deoarece prefer să primesc banii imediat după serviciu și nu să aștept să deconteze Casa banii. Mă axez, în general, pe lucrări mai scumpe și din 2.000, de cînd am cabinetul, mă descurc fără un contract de finanțare cu Casa de Sănătate”, ne-a declarat medicul stomatolog Lucian Cioineag.
Copiii, singurii asigurați cu acces gratuit la stomatolog
Pe lîngă faptul că sistemul se scaldă în sărăcie, anul acesta s-au împuținat și serviciile gratuite furnizate asiguratului într-un cabinet stomatologic. Singurii care mai au acces la gratuități sînt copiii. Asigurații beneficiază de unele servicii gratuite sau compensate în cabinetele stomatologice aflate în contract cu CJAS Bacău. Copiii între 0 și 18 ani beneficiază de tratament gratuit al cariilor dentare, de pansamente stomatologice și diferite alte tratamente ale diferitelor afecțiuni. „Paradontitele, boli specifice bătrîneții, sînt compensate 100%. Extracțiile dentare la copii sînt compensate sută la sută, iar la adulți 60%. Protezele sînt compensate sută la sută pentru adulți și se înlocuiesc după trei ani”, ne-a declarat doctorița Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. Persoanele de pînă la 18 ani beneficiază gratuit de consultații, radiografii, de toate tratamentele stomatologice și serviciile medicale preventive. În cazul persoanelor asigurate facultativ se acordă pachetul minimal de servicii stomatologice, care cuprinde serviciile de urgență, de exemplu tratamentul abcesului parodontal, al plăgilor buco-maxilo-faciale sau imobilizarea fracturilor maxilare.
În județul nostru sînt înregistrați în statistici circa 200.000 de copii. Aceasta înseamnă că, pentru un copil, s-ar cheltui anual în cabinetul stomatologului, 80.000 de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns