Ovidiu PAULIUC
Ne așteaptă încă o săptămînă de optimism și bunăstare. Cel puțin, de confort psihic. Încă o săptămînă în care vom visa cum plecăm fericiți de la serviciu, trîntind ușa în urma noastră, eventual înjurînd patronul sau șeful. Încă o săptămînă în care limuzinele stăpînilor orașului ni se vor părea niște rable în comparație cu autoturismele Ferrari pe care le vom conduce fiecare dintre noi. Încă o săptămînă în care vitrinele vor părea mai accesibile, în care vom întocmi planurile vilei de la poalele pădurii, cu șemineu, cu gazon și piscină. Încă o săptămînă în care unii își propun să scape de datoriile la întreținere sau la bancă, să mănînce mezel de mai bună calitate, să facă un plin „adevărat” de benzină la mașină. Vom avea afaceri prospere, vom avea bani de dat șpagă la spital sau, Doamne ferește!, pentru vreo operație mai complicată. Avem încă o săptămînă să ne gîndim dacă mai e nevoie să continuăm studiile, să facem vreo donație, să ne fericim familiile. Și apoi, ce poate fi mai plăcut pentru foarte mulți dintre noi decît să viseze încă o săptămînă întreagă că ăla pe care aveai ranchiună va muri de inimă rea cînd va vedea bunăstarea ce ți-a picat în cap. De ce nu, încă o săptămînă în care mulți dintre noi, cel puțin dintre cunoscuții mei, își vor face planuri pentru vacanțe exotice și de călătorii în jurul lumii, ca să cunoască figuri și mentalități noi, altele decît cele de toate zilele, de la Primărie sau din preajma ei.
Căile spre tărîmurile paradisului ne sînt larg deschise, drogul e la liber și costă doar 30.000 de lei, doza mică. În Marea Britanie, în anii celui de-al doilea război mondial, Loteria Națională furniza reporturi după reporturi, în mod intenționat, pentru că asta îi făcea pe cetățeni să mai uite de teroarea bombardamentelor și de nevoile curente. Și noi ne aflăm în mijlocul unui război. P$D-ul și-a propus să ne jefuiască, noi ne apărăm, deși avem din ce în ce mai puțină vlagă. Nu bag mîna în foc, dar Loteria Română pare onestă pînă acum și nu cred că a primit indicații să ne ridice moralul. Reporturile se adună pentru că majoritatea românilor nu au bani decît pentru variante simple, care dau șanse de cîștig reduse. Se spune că se joacă mai mult în Moldova decît în Banat, pentru că aici oamenii sînt mai săraci, iar dorința de a scăpa de mizerie aduce a înverșunare.
Printre altele, mă întreb însă, dacă e atît de sărac, de ce se înghesuie românul să joace numai cînd potul atinge sume amețitoare, iar atunci cînd se cîștigă cinci-șase miliarde, la agențiile Loto bate vîntul? E prea mică suma pentru idealurile noastre de bunăstare? Aș fi curios de răspuns. În fine, ce s-ar putea face la Bacău cu vreo trei milioane de dolari, cît mai rămîn după impozitare? Dacă țelul vă e competiția pentru mărire, banii abia vă ajung pentru o pistă de karting sau pentru o vilă mai mare ca a primarului. Dacă nu, atunci puteți cumpăra niște terenuri în centrul orașului, care acum sînt ale edililor și apropiațiilor lor, pe care și le-au însușit și acum sînt dispuși să le vîndă la prețuri astronomice. Dacă nu vreți nici asta, puteți să vă îngrășați pînă nu vă mai ajung nasturii de la costum, puteți să jucați poker cu Gigi Becali, puteți să scuipați pe oricine vă încurcă afacerile, puteți să vă puneți numele pe toate gardurile, să cumpărați funcții, să vă spălați cazierul, oricît de pătat ar fi, să vă luați diplomă de bacalaureat la aniversarea celor 20 de ani de la încheierea liceului etc. Mai presus de toate, dacă vreți să le aveți pe toate la pachet, vă puteți înscrie în P$D și vă sînt garantate.
În mod curios, politicienii noștri se cam feresc să spună dacă joacă sau nu la loto. Dacă ar spune că nu, atunci s-ar spune că sînt deja prea bogați și că, pentru ei, încă trei milioane de coco ar fi un mizilic. Dacă ar spune că da, atunci s-ar putea spune despre ei că nu le mai ajunge. Oricum, poate ar fi primii bani pe care îi cîștigă cinstit. Dar ce folos, dacă sînt adunați tot din buzunarele celor de jos?
De cîteva timp încoace, dezamăgirea roade cam trei milioane de români săptămînal. În fiecare duminică, pe la șapte seara, visurile se spulberă. Ultima duminică, dezamăgirea a fost și mai cruntă. Loteria a lovit în nervii tuturor și a scos la vedere o statistică în care se spune că numai 17% dintre clienții săi au cîștigat vreodată. Nu-i nimic, ieșim noi din rîndul celorlalți 83%! De astăzi se deschid din nou agențiile Loto, începe din nou vînzarea drogurilor la liber. Avem în față o nouă săptămînă de vis.
Lasă un răspuns