Romfilatelia a lansat o emisiune de mărci poștale, formată din două timbre și un plic prima zi, dedicată împlinirii a 300 de ani de la începerea construcției Mănăstirii Antim. Evenimentul face parte din campania „Ziua Mărcii Poștale Românești”, care constă în lansarea de emisiuni de mărci poștale dedicate spiritualității românești și frumuseților ecleziastice de pe teritoriul României.
Cele două mărci poștale au valori nominale de 3,60 și 14,50 lei și apar pe coliță dantelată de 2 timbre (în album filatelic), pe minicoală de 4 timbre și pe coală de 32 de timbre. Emisiunea aniversară se bucură și de un produs filatelic special: albumul filatelic, realizat în tiraj limitat, de 400 de exemplare, și echipat cu colița dantelată a emisiunii și un plic prima zi, cu ștampila prima zi aplicată in folio aur.
Considerată „una dintre cele mai frumoase biserici, opera unui arhiereu artist” (Nicolae Iorga), Biserica Mănăstirii Antim a fost ridicată între anii 1713 – 1715, pe baza planurilor realizate de mitropolitul Antim Ivireanul, reprezentând o mărturie elocventă a vieții bucureștene de la începutul secolului al XVIII-lea. Numele mănăstirii este legat de moaștele mai multor sfinți, găzduite aici, precum și de personalități și evenimente care au marcat istoria națională. Încă din 1950, mănăstirea devine Paraclis Patriarhal, reședință Episcopală, iar astăzi găzduiește, în Palatul Sinodal, Biblioteca Sfântului Sinod și Arhivele Sfântului Sinod. (Petru DONE)
Lasă un răspuns