• în aceste domenii de activitate s-au înregistrat cele mai multe accidente anul trecut • silvicultura este de departe cel mai riscant domeniu, 48 de băcăuani suferind accidente de muncă • în construcții și-au pierdut viața trei oameni, iar alți 23 s-au accidentat
Statisticile Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău arată că numărul accidentelor de muncă în județul nostru a crescut îngrijorător, anul trecut fiind înregistrate 152 de astfel de evenimente, dintre care 16 au fost mortale. Sectorul de activitate care a produs cele mai multe victime a fost exploatarea și prelucrarea lemnului. În acest domeniu s-au accidentat anul trecut 48 de băcăuani, dintre care unul și-a pierdut viața. „Patronii din domeniu mai au multe de pus la punct pentru a asigura angajaților condiții de lucru fără risc de accidente. În lipsa condițiilor necesare, am aplicat anul trecut, pe linie de securitate și sănătate în muncă, cele mai multe amenzi din toată țara, în timpul campaniei de verificare din toamna trecută”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
Campania de combatere a muncii la negru în domeniul silvic, derulată în toamna trecută, a situat ITM Bacău pe primul loc în țară la amenzile aplicate. „Am aplicat amenzi de aproape două miliarde de lei. Acest lucru a situat instituția noastră înaintea unor județe care au mult mai multă activitate în acest domeniu decît noi”, a mai spus Dan Buftea. Un număr de 39 de firme au fost sancționate cu amenzi de 1,24 miliarde de lei pentru că angajații erau supuși unor riscuri iminente de producere a unor accidente. În plus, s-au acordat alte amenzi în valoare totală de 670 de milioane de lei, întrucît au fost găsite 28 de societăți care angajaseră fără nici un fel de forme legale 78 de muncitori.
Ca număr de nereguli depistate de inspectorii ITM, silvicultura este urmată de construcții. Anul trecut, s-au produs în construcții 26 de accidente de muncă, dintre care trei s-au soldat cu decesul victimelor. În acest domeniu s-au înregistrat cele mai multe decese ale muncitorilor băcăuani. De asemenea, exploatarea petrolului a produs multe victime anul trecut, în număr de 22, dintre care două accidente au fost mortale.
Statisticile Inspectoratului de Muncă mai cuprind și alte domenii de activitate care au provocat accidente, multe dintre ele fatale. Printre aceste domenii, recuperarea deșeurilor (un accident de muncă mortal), captarea apei (două accidente, dintre care unul mortal), telecomunicații (un accident de muncă mortal), prestări servicii (trei accidente și unul mortal), transport (două accidente și unul mortal) și minerit (patru accidente, dintre care unul mortal). Pentru că nu au respectat normele de siguranță, inspectorii de muncă au aplicat anul trecut 151 de amenzi, în valoare de 4,4 miliarde de lei, din care aproape jumătate au fost date în silvicultură. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns