Agricola Bacău, principalul exportator de carne de pasăre din România, a încasat în primele zece luni ale anului circa zece milioane de euro numai de pe acest segment de piață. Compania a exportat, în această perioadă, aproximativ 20% din producția sa, în contextul în care în 2010 exporturile nu au depășit 12% din producția realizată, iar în 2011 procentul cantitativ a fost de 22%.
Producția de carne de pasăre în anul 2012 este cu cinci procente mai mare și, prin urmare, și valoarea absolută a cantităților exportate în acest an este mai mare decât în primele zece luni ale anului trecut. Valoric, Agricola a încasat cu 3% mai multă valută decât în 2011 din carnea de pasăre.
Pieptul de pui și puiul grill Agricola au, fiecare, o pondere de 40% din totalul exporturilor companiei în 2012, care au ca destinații – în ordinea valorică descrescătoare – Germania, Ungaria, Italia, Franța, Grecia, Bulgaria și Olanda. „Agricola – spune Grigore Horoi, președintele companiei – a avut dintotdeauna vocație de exportator, iar menținerea acestui canal de vânzare la o cincime din producția noastră asigură un aport de valută necesar, substanțial, dar și în echilibru corelat cu obiectivele noastre de creștere, pe care le-am transformat în realitate în ultimii ani. Menționam încă de anul trecut că ne interesează piața Marii Britanii, unde deja colegii de la Europrod livrează de aproape doi ani produse de tip ready-meal (gata preparate). Colegii de la Salbac, unitate din Grupul Agricola, sunt activi pe piețele externe începând din anul 2011.”
Europrod, de asemenea companie din Grupului Agricola, specializată în produse ready-meal și semipreparate din carne, are ca principală destinație a exporturilor Marea Britanie (alături de Irlanda și Malta), unde anul acesta, tot în primele zece luni, cantitățile livrate au crescut cu 60% față de anul 2011, încasând circa 400.000 de euro.
Alți 300.000 de euro reprezintă valoarea exporturilor de mezeluri și specialități pe care Salbac le-a realizat în primele luni ale acestui an – primul an în care această companie face export. Principalele piețe unde ajung specialitățile din carne și salamurile Agricola sunt Italia (64%), Spania (35%) și, mai recent, Marea Britanie. „Ne interesează foarte mult, în continuare, piața internă, însă cea mai importantă «caracteristică» a consumului în 2012 a rămas prudența, iar în ceea ce privește carnea de pasăre estimez că nivelul consumului va crește doar cu câteva procente. Prin urmare, canalul de export rămâne una dintre prioritățile noastre” – a mai spus Grigore Horoi.
Agricola este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România și principalul exportator din această categorie, care în septembrie 2012 împlinește 20 de ani de la înființare. În 2011, Agricola deține 15% din piața cărnii de pui, este lider cu 19% din piața de semipreparate și produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola este lider în total segment Salam de Sibiu comercializat în România cu 53,2% cotă de piață în valoare (Nielsen, iunie – iulie 2012). Agricola are o pondere importantă și pe pieța internă, unde oferă carne de pui refrigerată, preparate și specialități din carne fierte afumate, salamuri crude uscate, semipreparate și produse tip ready meal din carne și vegetale, ouă și praf de ouă.
Agricola este prima companie care a lansat, în România, sortimentele din carne de pui ambalate la tăviță cu cryofilm, după care această metodă de ambalare a fost preluată și de alți jucători din piață. dar, compania din Bacău este și primul brand de carne de pui care și-a asumat un demers de responsabilitate socială lansând, în anul 2006, conceptul BIOSECURIZAT, prin care a explicat oamenilor cum se aplică un plan de biosecuritate, crescând încrederea populației în carnea de pui autohtonă și sensibilizând autoritățile în scopul luării unor măsuri necesare în momente grele. În anul 2007, Agricola a lansat prima linie de ambalare în atmosferă controlată, în 2009 a lansat, în premieră, Puiul familist, iar în 2010 Puiul Antistres și Puiul Fericit, crescut în ferme mici, hrănit după o rețetă cu 80% porumb și scos în aer liber. (Petru DONE)
Lasă un răspuns