• locuitorii din zonele îndepărtate și inaccesibile din județ își vor putea lua medicamentele de pe rețete de la farmacii mobile • un astfel de experiment s-a realizat în zona Podu Turcului • mai marii Casei de Sănătate vor să ducă farmacii mobile și în zona Palanca – Ghimeș – Brusturoasa
Locuitorii din zonele îndepărtate ale județului, situate la distanțe mari de orașele în care există farmacii, își vor putea procura medicamente din farmacii mobile. Pentru toți bolnavii care au rețete compensate sau gratuite, reprezentanții sistemului sanitar din județ gîndesc un sistem de farmacii mobile, prin care, pe baza comenzilor, medicamentele să fie aduse în aceste zone defavorizate.
Ideea înființării unor farmacii mobile are punctul de plecare în Bacău. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a demarat încă din luna februarie a acestui an un experiment care i-a ajutat pe locuitorii din zona Podu Turcului să-și ia medicamente din așa-zisele farmacii mobile. „Noi, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, Medica, Colegiul Farmaciștilor și Fundația de Sprijin Comunitar credem că am avut prima idee la nivel național să înfiiințăm astfel de farmacii mobile. Am semnat un protocol în luna martie și locuitorii din opt comune din zona Podu Turcului au primit medicamente”, ne-a declarat Dan Stoica, director relații contractuale la CJAS Bacău. Acest experiment a fost aplicat în comunele Vultureni, Dealu Morii, Stănișești, Găiceana, Huruiești, Tătărăști, Corbasca și Dămienești. „Farmacia mobilă deservește, prin rotație, cele opt comune, cîte două localități pe zi, asigurînd medicamentele prescrise de medici. Echipa FSC asigură comunicarea permanentă cu medicii de familie din zonă, cu privire la cantitatea orientativă și tipul de medicamente prescris pe rețete. Medicamentele sînt aduse și distribuite în cabinetele medicilor de familie”, ne-a mai explicat Dan Stoica cum funcționează sistemul.
Mai marii CJAS Bacău au analizat situația în întreg județul și consideră că acesta este binevenit și în zona Palanca – Ghimeș – Brusturoasa. Oamenii din aceste zone sînt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru medicamente la cele mai apropiate farmacii din Comănești.
La șapte luni de la demararea programului „farmacia mobilă” în zona Podu Turcului, au apărut și primele rezultate. „Noi monitorizăm consumul de medicamente din această zonă permanent. Față de anul trecut, consumul de medicamente a crescut semnificativ, numărul de rețete onorate fiind mult mai mare decît în perioada similară a anului trecut. De menționat este și faptul că nici un medic de familie din zonă nu a prescris medicamente în mod nejustificat”, a precizat Dan Stoica. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns